Code rood: Alpen krijgen pak sneeuw van mogelijk anderhalve meter

Afbeelding: EPA

Vakantiegangers opgepast! De sneeuwval in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is nog niet van de baan. De komende dagen valt er in de Alpen opnieuw een dik pak sneeuw, mogelijk wel een anderhalve meter.

De Oostenrijkse meteorologische dienst heeft de waarschuwing voor de komende dagen in delen van het land verhoogd van oranje naar rood.

Race tegen de klok

Het weer is zaterdag even iets beter en in Oostenrijk en Zuid-Duitsland wordt hard gewerkt om de wegen enigszins sneeuwvrij te krijgen. Het lijkt een race tegen de klok, want nieuwe sneeuw is onderweg, meldt Weerplaza.nl. En als de deskundigen het correct hebben, wordt het een enorm pak sneeuw.

Vanuit het noordwesten gaat het zaterdagavond op steeds meer plaatsen harder regenen en sneeuwen in het gebied. In de dalen zal de neerslag vooral als regen en natte sneeuw vallen. Boven 1500 meter valt de neerslag als sneeuw. De weermodellen waarvan Weerplaza zich bedient, gaan uit van 60 tot 150 centimeter sneeuw.

Code rood

Ook Zwitserland krijgt met veel verse sneeuw te maken. In veel regio’s is daarom voor zondag al code oranje of rood afgegeven. Er worden grote problemen op de wegen verwacht. Naast sneeuw wordt ook rekening gehouden met ijzel die voor gladde wegen kan gaan zorgen.

Wintersporters die dit weekend in de auto stappen richting Oostenrijk en Zwitserland moeten dus rekening houden met lange files, omleidingen en afsluitingen. Onder meer via twitter informeert de ANWB over de actuele verkeerssituatie in en rond de Alpen. Met de huidige verwachting zal de situatie alleen maar verslechteren.

In de bergen staat bovendien een stormachtige wind, met windstoten boven de 100 kilometer per uur. In combinatie met de zware sneeuwval is het risico op lawines de komende dagen groot. In de loop van woensdag moet het rustig worden in de Alpen. Door de opbouw van een hogedrukgebied richting Zwitserland en Oostenrijk wordt het droog.

Door AD