Lezing over spinnen in café Wilhelmina

De fraaie wespenspin. Afbeelding: Olaf op den Kamp

Lex Vlieks verzorgt maandag 14 januari voor het Natuurhistorisch Genootschap een lezing over spinnen met als titel ‘Spinnen: fabels en feiten’.

De gratis toegankelijke lezing (consumptie verplicht) start om 20.00 uur in café Wilhelmina, Akerstraat 166 te Kerkrade-West.

Nuttig

Veel mensen vinden spinnen maar akelig. Opnames van de grote spinnen ogen en hun harige poten worden vaak gebruikt om in griezelverhalen dit gevoel te versterken. “Jammer, want spinnen zijn zeer nuttig”, geeft Olaf op den Kamp aan. “Ze ruimen heel wat schadelijke insecten op. Bovendien zijn de meeste spinnen zo klein, dat we ze niet opmerken. Ook zijn niet alle spinnen behaard en lelijk. Er zijn prachtige exemplaren met mooie kleuren en fantasievolle tekeningen. Veel mensen weten weinig over de leefwijze en het gedrag van de spinnen. Onbekend maakt ook onbemind.”

Broedzorg

Tijdens deze lezing zal de spreker onder andere aandacht besteden aan het paargedrag, de broedzorg en de vele verschillende vangmethoden die spinnen gebruiken. En verder: Hoe groeit een spin? Eten vrouwtjes de mannetjes op? Hoe gevaarlijk zijn spinnen voor ons? Hoeveel soorten zijn er? Waar zitten spinnen?

Door Wil Wagenvoort
Kerkrade