Misbruik binnen kerk is volgens rechter verjaard

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De rooms-katholieke congregatie van de Heilige Geest is geen smartengeld verschuldigd aan een slachtoffer van misbruik. Volgens de rechter in Roermond is de zaak verjaard.

De zaak was aangespannen door de 68-jarige Arnold-Jan Prinsen uit Someren. Hij werd misbruikt door de inmiddels overleden pater Jozef S. van de Rooms-katholieke congregatie van de Heilige Geest.

‘Verwijtbaar passief’

Die orde had twee internaten in Limburg: pensionaat St. Louis en het seminarie van de H. Geest in Weert. Prinsen werd in 1964 misbruikt, maar hoorde pas in 2015 dat de dader, pater Jozef S., drie jaar eerder ook al misbruik had gepleegd. De congregatie wist volgens Prinsen van dat eerdere misbruik, maar Jozef S. mocht na een ‘retraite’ van zes weken gewoon aan het werk blijven. Prinsens advocaat Liesbeth Zegveld noemde in december in de rechtszaal de houding van de congregatie indertijd ‘verwijtbaar passief’. ,,Zonder de houding van de congregatie had het seksueel misbruik op deze schaal nooit kunnen gebeuren. De pater had zich één keer kunnen vergrijpen, misschien twee keer. Maar niet met acht kinderen negen jaar lang”.

Lees ook: Seksueel misbruik in de kerk: ‘Het is steeds opnieuw een dolksteek’

Prinsen kreeg in 2015 psychische problemen en verloor inkomsten in zijn tandartspraktijk. Voor die schade is de congregatie verantwoordelijk, vindt de man.

De advocaat van de paters, Rob Baetens, betoogde tijdens de zitting in december dat de vordering verjaard is. Bovendien is het misbruik onbewezen en is niet aangetoond dat de congregatie eerdere gevallen kende, zo luidde het verweer. De rechtbank is daar dinsdag in mee gegaan.

Door Sjors van Beek
Nederweert