Online gedenkteken Amerikaanse soldaten Margraten genomineerd

Afbeelding: Harry Heuts

De Fields of Honor-Database, met de meer dan 6000 gesneuvelde Amerikaanse soldaten die op het Amerikaans kerkhof in Margraten begraven liggen, is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs. Het online gedenkteken dingt mee naar zowel de jury- als de publieksprijs.

De database is een online gedenkteken voor meer dan 28.000 gesneuvelde Amerikaanse soldaten die in Europa begraven zijn. In 2008 werd de eerste soldaat toegevoegd. De website trekt jaarlijks honderdduizend bezoekers.

Vrijwilligers

Naast de meer dan 6.000 ‘gezichten van Margraten’ worden ook Amerikaanse soldaten die begraven zijn of herdacht worden als vermiste soldaat op soortgelijke begraafplaatsen in België, Frankrijk en Luxemburg. Allemaal hebben ze een eigen herdenkingspagina. De pagina’s worden gevuld door zowel een vaste groep van vrijwilligers als door het publiek. Dagelijks komt er informatie en foto’s binnen van nabestaanden van de soldaten.

De winnaars van Geschiedenis Online Prijs worden op 7 februari bekendgemaakt tijdens de uitreiking in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Voor de publieksprijs kan nog tot en met 31 januari gestemd worden via de website van de Geschiedenis Online Prijs.

Door Ingrid Lemmens
Eijsden-Margraten