Start van bouw Zorghuis Onze Lieve Vrouw in Voerendaal

De voormalige Onze Lieve Vrouwekerk in Kunrade wordt verbouwd tot zorgcentrum. Afbeelding: FOTO ARNAUD NILWIK

In Kunrade is de bouw van een zorgcentrum voor dementerenden gestart: Zorghuis Onze Lieve Vrouw.

De voormalige kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand wordt verbouwd tot een kleinschalige woonzorgvoorziening. De parochie Voerendaal was al langere tijd op zoek naar een nieuwe sociaal-maatschappelijke herbestemming van de kerk van Kunrade. Het karakteristieke kerkgebouw blijft aan de buitenzijde grotendeels behouden. In de kerk worden onder andere twintig éénpersoonszorgkamers gerealiseerd. De bewoners beschikken over een eigen zit-slaapkamer met badkamer. De woonkamer, eetkamer en keuken zijn voor gemeenschappelijk gebruik.

Wijkfunctie

Het zorghuis gaat niet alleen ruimte bieden aan ouderen met een zorgvraag. Er worden ook vier appartementen aangebouwd voor echtparen waarvan één van beide echtelieden zorgbehoevend is. Tenslotte gaat het Zorghuis ook een wijkfunctie vervullen, een huiskamer voor de wijk. Mensen uit de buurt kunnen terecht om deel te nemen aan activiteiten, voor maaltijden, mantelzorg of een kop koffie en een gesprek. Ook wordt een devotiekapel gerealiseerd waar buurtbewoners gebruik van kunnen maken.

Dementie

Zorghuis Onze Lieve Vrouw is bedoeld voor mensen die intensieve 24-uurszorg nodig hebben, voornamelijk mensen met dementie of andere geheugenproblematiek. De woonzorgvoorziening biedt kleinschalig, veilig en huiselijk wonen met de garantie dat de benodigde zorg beschikbaar is.

De herontwikkeling van Zorghuis Onze Lieve Vrouw wordt mede mogelijk gemaakt door steun van Provincie Limburg, gemeente Voerendaal, IBA Parkstad en parochie Voerendaal en met toestemming van het Bisdom Roermond. Voor alle betrokken partijen is het project een sprekend voorbeeld van het herbestemmen van cultuurhistorisch erfgoed.

De verbouwing moet in juli 2019 zijn afgerond.

Door Stefan Gillissen
Voerendaal