‘We kunnen de windmolens moeilijk inpakken’

De windmolens komen op nog geen kilometer van windpark Neer te staan. Afbeelding: John Peters Fotografie

Het zijn er te veel op een klein oppervlak. Mensen zijn nauwelijks geïnformeerd en het college danst naar de pijpen van de ontwikkelaar. Zo’n twintig tegenstanders van windpark Egchelse Heide en het college van Peel en Maas troffen elkaar donderdag voor de rechter.

Sonja Daniels runt in Meijel een forellenvijver. Een plek waar mensen naartoe komen om even tot rust te komen in de natuur. Als zij straks, wanneer ze hun hengel uitgooien, uitzicht hebben op een 200 meter hoge windmolen, is dat afgelopen, zegt ze. „Het gedraai van de wieken gaat mensen op de zenuwen werken. En de forellen, die worden er ook onrustig van.”

Daniels is een van de ongeveer twintig belanghebbenden die beroep aantekenden tegen de vergunning die het college van Peel en Maas heeft verleend voor vijf windmolens tussen Egchel en Beringe. Ze komen op nog geen kilometer afstand van windpark Neer. Tot eind 2017 stond in gemeentelijk beleid dat die afstand minimaal drie tot vier kilometer moet zijn. „Zonder de raad correct te informeren, zijn de regels aangepast. Zo kon het plan doorgaan”, beweren de omwonenden.

Kritisch

Het is een van de argumenten waarmee ze de rechter willen overtuigen. Los van allerlei technische details vinden bezwaarmakers vooral dat ze nauwelijks betrokken zijn bij het plan, dat tussentijds meerdere keren is aangepast. De rechter hoorde het geduldig aan en toonde zich kritisch op momenten. Onduidelijk is bijvoorbeeld nog steeds welk type windmolen gebouwd wordt, en dus ook hoeveel geluid en slagschaduw ze exact zullen produceren.

„We zullen niet zeggen dat u er geen last van krijgt, maar we kunnen ze nu eenmaal moeilijk inpakken”, zei de advocaat van het gemeentebestuur. „We moeten een bijdrage leveren aan de energietransitie. Alles is zorgvuldig onderzocht, er zijn infoavonden geweest, we zien geen grote protesten. Wij hebben zorgvuldig ons besluit genomen.”

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

Door Jule Peeters