Romige winterkroketjes met pastinaak

  • Pastinaken zijn er nog tot maart. Dus maken we er het beste nu volop gebruik van.

Zo eind januari ben ik volop met lenterecepten bezig. Met asperges en aardbeien, bijvoorbeeld. Net als in de mode, werken we ook in de food-wereld vooruit.

Aardbeien in de winter en erwtensoep in de zomer. Het is als een zomerjas in de winter, en een winterjas in de zomer aantrekken. Na bijna vijftien jaar receptuur ontwikkelen, kan ik zeggen dat aardbeien in de winter nooit went.

Ik houd van de seizoenen, dan zijn de producten op hun best en lekkerst. Pastinaken zijn er nog tot maart. De roomwitte pastinaak is familie van de wortel en heeft een iets zoete, anijsachtige smaak. Ik ben er dol op! Daarom maak ik nu nog even een portie romige pastinaakkroketjes. Voor nu het nog wintert, lekker met stoofvlees.

Romige kroketjes met pastinaak
Voor 4 personen
Bereiden: 1 uur, wachten 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten
- 300 gram kruimige aardappelen
- 300 gram pastinaak
- 300 ml volle melk
- 200 ml houdbare slagroom (neem om te koken houdbare slagroom in kartonnen pakjes)
- 25 gram roomboter
- 2 eieren
- 2 takjes basilicum
- 4 eetlepels bloem
- 100 gram paneermeel
- olie om te frituren 

Bereiden

1. Schil de aardappelen en pastinaken en snijd ze in stukken. Kook ze samen in de melk met de slagroom in 15 minuten zachtjes gaar. Splits intussen de eieren. Hak de basilicumblaadjes fijn.

2. Giet de groenten af en stamp ze met de roomboter tot een smeuïge puree. Roer de eidooiers met het basilicum door de puree. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep de puree in een diep bord. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de puree dan afgedekt minstens 1 uur in de koelkast om goed kouden stevig te worden.

3. Strooi de bloem en het paneermeel elk op een bord. Klop de eiwitten los in een diep bord. Vorm van de puree 16 kroketjes. Haal de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en het paneermeel. Bewaar de kroketjes afgedekt in de koelkast of vries ze in.

4. Verhit de frituurolie tot 180 ºC. Bak de kroketjes in de hete olie in 3-4 minuten goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken en leg ze op een schaal. Strooi er eventueel nog wat extra basilicumblaadjes over.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Door Janneke Philippi