‘Waaghals kan schaatsen op De banen in Nederweert-Eind’

Nog een nachtje flink vriezen en dan kan de jeugd massaal terecht bij De Banen. Afbeelding: archief Franco Gori

Officieel is de benodigde dikte van het ijs nog niet gehaald, maar een enkele waaghals zou best wat baantjes op De Banen in Nederweert-Eind kunnen trekken.

Dat stelt ijsmeester Louis Leenen. Hij heeft dinsdagmorgen de dikte van het ijs van De Banen gemeten en kwam op vijf centimeter. Dik genoeg om een enkele waaghals de schaatsen onder te laten binden. Op eigen risico, benadrukt de ijsmeester. Volgens hem zijn er nog diverse open plekken in het ijs bij De Banen. „Maar een ervaren schaatser kan die goed zien en blijft daar weg.”

Voordat er massaal geschaatst kan worden, is er toch zeker 7 à 8 centimeter ijs nodig, zegt Leenen. „Daartoe moet het echter nog twee of drie nachten zo’n vijf à zeven graden vriezen. Dat zou dan donderdag of vrijdag zijn. Tenminste, als er niet te veel sneeuw valt. Echter, de grootte van de plas is slechts een derde van vorig jaar. Door de droge zomer is het water slechts veertig centimeter diep.”

Voor de jeugd is er woensdagmiddag al schaatspret als het nog een nachtje flink vriest. „Aan de rand van De Banen is dan een stuk van vijftig bij honderd meter waar de jeugd ook met grotere groepen terechtkan”, zegt Leenen.

Leenen mat ook de dikte van het ijs op de Kwegt, een plas in de buurt van De Banen. „Daar zijn de condities ongeveer gelijk”, zegt hij. „Ook daar zou een enkeling zich op het ijs kunnen wagen. Om op de Schoorkuilen te schaatsen, raad ik echter ten strengste af. Daar is slechts aan de rand een strook ijs. Bovendien is het water van de Schoorkuilen met 2,5 meter een stuk dieper dan dat van De Banen.”

Door Leon Janssen
Nederweert