Nieuw misdrijf: tweede tbs voor moordenaar uit Roermond

Harold J. (45) uit Roermond, die in 2002 Jacky de Groot uit Vlodrop heeft vermoord, is voor de tweede keer veroordeeld tot dwangverpleging. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft J. de tbs-maatregel en 36 maanden celstraf opgelegd voor de poging tot doodslag en de vrijheidsberoving van een vrouw in Groningen.

Harold J. ging in 2016 opnieuw in de fout kort nadat zijn dwangverpleging in de Van Mesdagkliniek in Groningen onder voorwaarden was beëindigd. De rechtbank in Roermond moest zich dinsdag buigen over de voortgang van het oude tbs-traject. Die behandeling bleek overbodig door het nieuwe, recente vonnis van het hof.

Mes

Voor de raadsheren staat vast dat J. in 2016 in Groningen, vlak bij de behandelkliniek, een vrouw heeft aangevallen met een mes. Het slachtoffer bleek een politieagente in burger te zijn die na een avond uit op weg was naar huis. Na een worsteling sloeg de dader op de vlucht. J. ontkent dat hij die dader is. Op de jas van het slachtoffer is zijn DNA aangetroffen. Ook was hij die nacht in de buurt van de plaats delict, blijkt uit gegevens van zijn mobiele telefoon. J. moet de vrouw ruim 20.000 euro schadevergoeding betalen.

Honkbalknuppel

J. heeft in maart 2002 met een mededader de 25-jarige Jacky de Groot uit Vlodrop op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De Groot werd toegetakeld met een mes en een honkbalknuppel. Vervolgens moest hij in de kofferbak van zijn auto kruipen. De twee mannen van destijds 28 en 18 jaar reden over bospaden met de zwaargewonde man achterin. Later staken ze de auto in brand om zich van de sporen en het lichaam te ontdoen. Een geschil over geld was de aanleiding voor het geweld.

Door Jos Emonts
Roermond