Er is een wonder nodig om Julen (2) levend uit put te krijgen

Afbeelding: AD/Reuters

Reddingswerkers in de Zuid-Spaanse provincie Málaga zijn er nog steeds niet in geslaagd om bij het 2-jarige jongetje Julen te komen. Hij zit al tien dagen in een diepe, smalle put in de bergen. Ook woensdag gaat het hoogstwaarschijnlijk niet lukken.

Reddingswerkers proberen met man en macht de laatste meters uit de graven, maar telkens botsen ze op nieuwe problemen. Er is een wonder nodig om Julen nog levend uit de put te krijgen. Mijnwerkers graven woensdag de horizontale verbinding verder uit, maar wellicht bereiken ze het jongetje pas donderdag.

Lees ook: Weer dag vol tegenslag om kleine Julen uit put te halen

Dinsdag leek de reddingsoperatie eindelijk in een stroomversnelling te komen: de mijnwerkers kwamen zelfs tot op drie meter bij Julen. Maar omdat de verticale schacht iets te scheef was gegraven, bleven de buizen die de put tegen instorting moeten beschermen iets verder dan halverwege steken, op zo’n 40 meter diepte. Er moest dus opnieuw geboord worden om de problemen te verhelpen.

Instortingsgevaar

Tot de tunnel helemaal versterkt is, kunnen mijnwerkers niet beginnen met de graafwerkzaamheden aan de horizontale verbinding. Omdat dat met de hand zal gebeuren, om het instortingsgevaar te beperken, zal het 20 à 24 uur duren voor ze Julen bereiken. Ze graven in teams van twee op de knieën of plat op de buik en wisselen elkaar om de veertig minuten af. Elke meter kost zes uur, waardoor ze Julen op zijn vroegst morgenochtend zouden kunnen bereiken. Deze laatste fase van de redding duurt maximaal 24 uur.

Francisco Delgado Bonilla, de chef het brandweerkorps van Málaga blijft hoopvol: ,,Dit zijn de beste specialisten van het land.’’ De hoop in het bergdorpje Totalán maakt elke dag meer plaats voor wanhoop: ,,Ik hoop zo dat hij nog leeft. Maar tegelijk besef ik dat de kans op goed nieuws intussen wel héél klein geworden is’’, zegt María, één van de oudere inwoners van het dorp.

Er is een wonder nodig om Julen (2) levend uit put te krijgen
Julen Rosello vlak voordat hij in een boorschacht viel in het Spaanse Totalan. Foto: El Mundo

Prop

Jolen viel vorige week zondagmiddag in een put in Totalán, het bergdorp ten noordoosten van Málaga. Die is in totaal zo’n 110 meter diep maar wordt ter hoogte van de schacht en horizontale tunnel geblokkeerd door een compacte en keiharde massa, waardoor het tot nu toe niet lukte om bij het jongetje te komen.

Grote vraag was lange tijd of Julen zich onder die ‘prop’ bevond of nog tientallen meters dieper op de bodem van de put. Die werd gegraven als prospectiegat tijdens een al dan niet legale zoektocht naar water in opdracht van de eigenaar van het terrein.

Etentje in de open lucht

De familie van Julen was die bewuste zondagochtend vertrokken naar El Cerro de la Corona. Er ligt een archeologische vindplaats, een begraafplaats van 4000 jaar voor Christus. Een ver familielid had vlak daarnaast een stuk grond gekocht, en dat wilden ze vieren met een etentje in de open lucht.

Julens vader José was bezig een vuurtje te stoken waarop hij een grote pan paella wilde bereiden. Moeder Vicky hield hun zoontje in de gaten. Tot haar mobieltje overging en ze hem overliet aan de goede zorgen van haar echtgenoot. Die verloor Julen enkele seconden uit het oog toen hij zich concentreerde op het houtvuur. Fatale seconden want toen de vader weer in de richting van zijn zoontje keek, zag hij hem een meter of tien verderop in de aarde verdwijnen.

Het incident met Julen is volgens Spaanse media het tweede drama in een kleine twee jaar tijd voor de familie. Die verloor in mei 2017 de drie jaar oude Oliver. Het ventje kreeg een hartaanval tijdens een korte wandeling met een familielid. Julens broertje was drie weken eerder opgenomen in het ziekenhuis nadat hij op straat in elkaar was gezakt. Artsen slaagden er niet in vast te stellen waardoor dat kwam.

Er is een wonder nodig om Julen (2) levend uit put te krijgen
Foto: ADR
Door AD