Verdachten vrijgesproken voor wietteelt in goed verstopte hennepkwekerij

Afbeelding: ANP XTRA

Het duurde drie uur voordat de politie in 2014 de ingang van een hennepplantage in Guttecoven vond. In de goed verstopte voormalige gierkelder aan de Einighauserweg stonden ruim duizend wietplanten. Maar de drie mannen die voor de drugsteelt waren aangehouden, zijn door de rechtbank Maastricht vrijgesproken. Er is onvoldoende bewijs tegen hen.

De politie had een anonieme tip ontvangen dat er mogelijk hennep werd geteeld in de loods in het buitengebied van Guttecoven. Daarnaast had iemand aan de hand van bergen grond geconcludeerd dat er een ondergrondse ruimte bij de loods was gegraven. Bij een inval in de loods eind februari vijf jaar geleden vonden de agenten niets dat op een wietplantage wees.

Weggewerkt

Pas na enkele uren speuren werd onder een hoop bladeren en metalen golfplaten de toegang tot de gierkelder gevonden. Eenmaal in de ruimte vond de politie de hennepkwekerij met 1242 planten en ruim zeventig lampen en ook de toegang tot de loods erboven: een soort betonnen badkuipstop. Die was in de vloer van de loods onopvallend weggewerkt. Ook is een illegale stroomaansluiting ontdekt die onder de grond verdween.

Eerdere ruiming

Een nu 73-jarige Kerkradenaar is toen aangehouden als hoofdverdachte. Bij deze eigenaar en verhuurder van de loods zijn thuis een zegeltang van Enexis, een hennepblaadje en goederen voor de teelt van hennep aangetroffen. Die waren van een eerdere ruiming van hennepteelt, stelde hij. Volgens de rechtbank is de kans groot dat hij wist dat er een plantage onder de loods lag, maar wettig en overtuigend bewijs daarvoor ontbreekt. Daarom is hij vrijgesproken.

Bril

Een 62-jarige Kerkradenaar was degene op wiens naam het elektriciteitscontract stond. Ook bij hem zijn thuis spullen voor hennepteelt gevonden. En in de ondergrondse plantage is een bril gevonden met zijn DNA. Dat alles is voor de rechtbank eveneens te weinig bewijs dat de man wist van de plantage. De man was telkens meerdere maanden in Thailand waar zijn vrouw woont. En zijn bril kan daar heel goed door iemand anders zijn neergelegd, zo betoogde zijn advocaat. Ook hij is vrijgesproken, evenals een 56-jarige man uit Landgraaf. Tegen hem was ook volgens de officier van justitie te weinig bewijs.

Door Benti Banach

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Sittard-Geleen