Miljoenen voor bedrijfsleven om eigen personeel op te leiden

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Het midden- en kleinbedrijf krijgt subsidie om zijn eigen personeel op te leiden. Met het geld kunnen de ondernemers bijvoorbeeld eigen bedrijfsscholen opzetten. De regeringspartijen maken daarvoor structureel 48 miljoen euro vrij.

Personeel dat al bij mkb’ers in dienst is, moet met de miljoenen ook bijscholing kunnen krijgen, zo kondigen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie donderdag aan in een debat over de arbeidsmarkt. Dat is nodig omdat die markt snel verandert, stelt CDA-Kamerlid Pieter Heerma. „Daardoor verouderen kennis en vaardigheden veel sneller.”

Als werknemers up-to-date blijven, stelt Heerma, voorkom je een tekort aan gekwalificeerd personeel én dat mensen aan de kant komen te staan omdat hun bedrijf verandert. VVD-Kamerlid en initiatiefnemer Dennis Wiersma: „Kijk bijvoorbeeld naar V&D, het ene moment kopen mensen daar nog spullen, het andere moment zijn de winkels dicht. Mensen zijn voor het mkb de belangrijkste waarde en met bijscholing kun je personeel inzetbaar houden.”

Volgens Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie moet de nieuwe scholingspot bedrijven een ‘steuntje in de rug bieden’ om ‘een leercultuur te stimuleren’. „Als je een nieuwe balans maakt op de arbeidsmarkt, moet je ook investeren in de ontwikkeling van mensen. Scholing moet dan makkelijker worden.” Bedrijven moeten ook gaan merken dat het loont om hun werknemers extra scholing te bieden.

Met de subsidie moeten bedrijven in het mkb ook aantrekkelijker worden als werkgever, zegt Wiersma. „In sommige sectoren dreigen tekorten. Een fietsenmaker of bakker bijvoorbeeld komt moeilijk aan personeel. Een bedrijf dat zelf extra scholing aanbiedt, kan aantrekkelijker zijn voor mensen die zoeken naar een baan.”

De bedrijven hoeven een opleiding niet helemaal alleen op te tuigen. Ze kunnen samenwerken met een bestaande mbo-school of particuliere opleider om een opleiding te maken die precies past bij de wensen van een bedrijf. Dat is belangrijk, stelt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg: „Vooral bij het mkb sluit het bestaande onderwijsaanbod niet altijd aan.”

Door Hanneke Keultjes

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen