Traditievereniging Bokkeriejesj viert 11x11 jaar met feestweekend

Vlnr: Opperbok Patrick Dortant, jubileumprins Ivo Wijnen met adjudant Yves Quaedvlieg en voorzitter Roy Bos.

Vlnr: Opperbok Patrick Dortant, jubileumprins Ivo Wijnen met adjudant Yves Quaedvlieg en voorzitter Roy Bos. © Marc Ploum

Van alle jubilerende carnavalsverenigingen heeft De Bokkeriejesj oet Groeët Ghen Heij ongetwijfeld de indrukwekkendste. Elf maal elf jaar bestaat de vereniging uit Heerlen-Noord en dat wordt komend weekend passend gevierd: met veel gevoel voor traditie.

Paul Dolhain

Voor opperbok Patrick Dortant en voorzitter Roy Bos begon het seizoen met het zoeken van een geschikte jubileumprins. Zoals het één van de oudste carnavalsverenigingen betaamd gebeurt dat volgens traditie. “Onze prins moet minimaal 18 jaar zijn en ongehuwd”, vertelt Roy. “Maar stiekem hadden we onze droomprins al in ons achterhoofd.” De vraag was alleen nog of hij ja zou zeggen. “Daar was ik meteen uit”, vertelt jubileumprins Ivo Wijnen met een grote glimlach.

Droomprins

Het vragen van de prins gebeurt ook volgens traditie. “We lokken de prins in de val”, vertelt de voorzitter. “In Ivo’s geval spraken we af in het Hoenshuis in Voerendaal waar we hem heen lokten met een smoes”, zegt Patrick. Eenmaal binnen was het voor Ivo meteen duidelijk. “Het was op 9 oktober”, weet hij nog precies. “Stiekem hoopte ik dat ik gevraagd zou worden, maar het moment zelf was een totale verrassing.”

“Ivo stond al jaren op de lijst”, beaamt Roy, “Als jochie van drie stond hij al in rokkostuum met een muts op zijn kop.” Om Ivo nu als prins uit te roepen was dus een bewuste keus. “Absoluut”, vertelt de opperbok. “Je hoeft hem geen tradities en gebruiken meer uit te leggen. Het zit bij hem in de familie. Zijn vader is inmiddels erevoorzitter. Dit voelde perfect.”

Raad van elf

Iedere prins stroomt het jaar na zijn prinsschap door naar de raad van elf. Dat is niet alleen traditie, maar ook erg functioneel. “Onze prins is altijd tussen de 18 en 25 jaar. Zo is er steeds jonge aanwas en dat is belangrijk voor een vereniging”, weet de voorzitter. Ook binnen de raad staan tradities hoog in het vaandel. “We hechten veel waarde aan de groepsuitstraling. Protocollen en regels zijn hiervoor belangrijk. Als we op avonden met te weinig mensen zijn dan wordt er ‘ontbonden’, dan gaan de mutsen af”, vertelt Ivo. “Dat is als prins soms niet zo leuk, dan wil je door, maar ik vind het persoonlijk een mooie traditie.”

Jubileumweekend

Dit jaar is een extra lang seizoen. Waar wordt het meest naar uitgekeken? “Komend weekend”, zeggen Patrick en Roy in koor. “Dan staat ons jubileumweekend op de agenda.” In het Corneliushuis komen vrijdag Wir Sind Spitze, Anderkovver en Markus Wolfahrt optreden. Een dag later staat de finale van CMC Alaif op de agenda. En op zondag is er een kindermiddag met Fabrizio. “We willen groots uitpakken, zoals dat altijd bij een jubileum gebeurt, en daarnaast een breed publiek aanspreken”, klinkt het zelfverzekerd. “Met de kaartverkoop gaat het erg goed, al zijn er nog wel kaarten verkrijgbaar.” Wanneer is de avond geslaagd? “Als we veel mensen van Heerlerheide weten te bereiken”, zegt Patrick. “We zijn en blijven een wijkvereniging en de avonden in de wijk blijven belangrijk. Laat dit een extra boost zijn.” “De kindermiddag is daarom een bewuste keuze”, vervolgt Roy. “Zo willen we meer mensen uit de wijk bereiken. Op die kindermiddag loopt onze toekomstige prins rond.” Zo wordt de traditie voortgezet. Waar verheugt de prins zich eigenlijk het meest op? “Dat mag je me carnavalsdinsdag vragen”, zegt hij lachend, “Ik laat het over me heen komen. Komend weekend wordt te gek. Maar de optocht is ook mooi. Ik geniet er iedere dag van.”

Kaarten voor het feestweekend zijn te verkrijgen via de website www.bokkeriejesj.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Meest gelezen

Gemeenteberichten