Studenten onderzoeken mogelijkheden verduurzaming in Roerdalen

Voor de energietransitie zijn alternatieve energiebronnen nodig zoals deze zonnetracker die in Paarlo nabij Sint Odiliënberg staat. Afbeelding: Duurzaam Roerdalen

Wat is er in de gemeente Roerdalen wel en niet mogelijk op het gebied van duurzaamheid? Om dit te weten te komen voeren studenten van de Technische Universiteit Eindhoven een onderzoek uit. Op 11 februari is de kick-off in het gemeentehuis. Het onderzoek duurt tot midden juni. Dan presenteren de studenten hun bevindingen en ideeën.

Als onderdeel van hun studie gaan tweedejaars studenten van verschillende studierichtingen de komende maanden met de gemene deler duurzaamheid aan de slag onder leiding van professor Sjef Cobben en zijn team. De vraagstukken waar zij mee aan de gang gaan bevatten uiteenlopende uitdagingen op het gebied van verduurzaming. Het onderzoek is een initiatief van onder meer de gemeente Roerdalen en de coöperatie Duurzaam Roerdalen.

Verschillende vraagstukken

In het onderzoek wordt gekeken naar mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie in Roerdalen op korte en lange termijn. Een andere vraag is hoe verschillende typen woningen en mooie monumentale gebouwen in de gemeente het beste kunnen worden verduurzaamd. Ook wordt onderzocht wat er nodig is om de gemeente gasloos te maken en wat hierbij de rol van warmtenetten kan zijn. Het onderzoeksproject sluit aan bij het ‘Actieplan Duurzaamheid’ van de gemeente en de Regionale Energie Strategie (RES) die momenteel voor Midden en Noord Limburg opgesteld wordt.

Energietransitie versnellen

Jan Schreurs van Duurzaam Roerdalen: „Onze coöperatie is in 2017 opgericht met als doel bij te dragen aan de energietransitie. Het leeft in heel Nederland. Toch is de transitie voor velen nog een grote vraag. We hebben een grote opgave als inwoners, gemeente en bedrijfsleven. Duurzaam Roerdalen wil graag gezamenlijke projecten realiseren waarvan iedereen kan profiteren. Het onderzoek helpt ons hierbij, omdat het inzichtelijk maakt wat er mogelijk is in Roerdalen. We hopen dat zo veel mogelijk inwoners meewerken aan het onderzoek, zodat we samen een mooie stap kunnen zetten om duurzaamheid in Roerdalen in beweging te krijgen en zo de energietransitie kunnen versnellen.”

Wie mee wil werken aan het onderzoek of ideeën heeft kan contact opnemen met Duurzaam Roerdalen via info@duurzaamroerdalen.nl

Door Rob van Deurzen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Roerdalen