Leiders gele hesjes houden het voor gezien

Afbeelding: Harry Heuts

Ondanks de relatief hoge opkomst bij de internationale gele-hesjes-wandeling afgelopen zaterdag stoppen Onno Buijnsters en Bart Krijnen als initiators. „Iemand anders mag het nu gaan doen.”

Onno Buijnsters wil niet langer de kar trekken van de gele hesjes, ondanks zijn blijdschap over de hoge opkomst: „Ik ben het interne gekibbel en de kritiek bij de Limburgse gele hesjes beu. Laat anderen het nu eerst maar doen.” Buijnsters blijft wel bereid te helpen op plekken elders in het land. „Maar alleen als ze me vragen.”

Lees ook: Hesjes tevreden over opkomst in Maastricht: ‘De Groene Loper kleurde geel’

Ook Bart Krijnen stopt als organisator: „Ik blijf wel gewoon meewandelen. Dat we alleen zouden stoppen bij minder dan 500 man, hebben we misschien te snel geroepen.”

Geel hesje Lars Voorderhaak neemt nu het stokje van Krijnen en Buijnsters over. Maar niet in zijn eentje. Samen met ‘minimaal twintig man’ aan organisatie wil hij de ‘reis voortzetten’. Voorderhaak: „Woensdag hebben we een vergadering, dan wordt er meer duidelijk over onze nieuwe structuur. Die moet iets zakelijker worden, als die van een voetbalclub.”

Bekijk ook: Video: Weduwe overreden 'hesje' Roger Borlez ook in Maastricht

 

Hoeveel mensen waren er nu echt?
Volgens onofficiële schattingen van de aanwezige politie waren er op het hoogtepunt tussen de 750 en 800 man op de been. Geel hesje Onno Buijnsters schatte zaterdagmiddag de opkomst aanvankelijk op 2000. Een paar uur later kwam hij daarop terug en schatte de opkomst tussen de 1000 en 1200.
Maar zondagmiddag vertelde Buijnsters dat dit toch niet klopt. „Enkele gele hesjes waren met tellers aanwezig. Hieruit blijkt dat er 2138 mensen waren.”
De politie waagt zich niet aan een officieel aantal, aldus een woordvoerder: „Dat is de verantwoordelijkheid van de organisatie zelf, die discussie gaan wij niet aan.” Wel meldde de politie dat bij aanvang de groep ongeveer 300 man bedroeg, maar dat dit aantal gaandeweg groeide: „De opkomst meten van een demonstratie als deze blijft altijd bij benadering. Handmatig tellen is voor ons geen prioriteit en zou extra mankracht vergen.”
Of de hesjes de politie - van zowel het Limburgse als het Gelderse korps - hebben meegeteld, is onduidelijk. Er waren in Maastricht zo’n 200 agenten aanwezig.

 

Door Marianne Slegers
Maastricht