Interieur als spiegel van jezelf: ‘Ga van de gebaande paden af’

Interieurstyliste Paulien Milder omschrijft haar stijl als eclectisch, een samenvoeging van stijlen. Afbeelding: Loraine Bodewes

Wie wil er nu niet eens ongegeneerd bij anderen binnenkijken om te zien hoe ze hun huis hebben ingericht? In deze rubriek leiden mensen je trots hun stulp rond. Interieurspecialiste Petra Lejeune geeft haar visie. Je beperken tot één stijl? Nee, daar wil interieurstyliste Paulien Milder niets van weten. „Mijn interieur is eclectisch; alles wat je hier ziet vertelt een verhaal.”

Naam: Paulien Milder (64), interieurontwerper

Plaats: Heerlen

Woning: vrijstaande bungalow

Waar ligt deze bijzondere woning?„In privénatuurgebied Blankevoort, een oase middenin de stad. Dit landgoed is in de 20ste eeuw ontstaan toen gestopt werd met bruinkoolwinning. In het acht hectare tellende gebied ontstond een meer en een bos. Eind jaren 70 werden er bungalows in het landschap geplaatst.”

Hoe zou jij het interieur omschrijven? „Je doet mijn woning tekort als je mijn stijl brocante noemt. Ik noem het liever eclectisch, een samenvoeging van stijlen, en combineer Afrikaanse en Chinese objecten met moderne én doorleefde stukken. Het gros van de spullen heb ik gevonden op antiekmarkten. De Belgische interieurontwerper Axel Vervoordt is mijn inspiratiebron, net als de natuur. Geen enkel kunstvoorwerp kan op tegen wat de natuur brengt.”

Wat is het pronkstuk in huis? „De Franse, zwarte commode uit de 18de eeuw die ik vond op een antiekmarkt in Zuid-Frankrijk. Antiekhandelaren wilden de kast hebben, helaas voor hen was ik ze net voor.”

Heb je nog tips voor mensen die hun woning gaan inrichten? „Ga eens van de gebaande paden af en laat los wat gedicteerd wordt, wat ‘mode’ is. Je bent niet veroordeeld tot één stijl in huis, het combineren van spullen maakt het spannend. Luister naar je gevoel en kies objecten die je raken.”

Interieur als spiegel van jezelf: ‘Ga van de gebaande paden af’
Foto: Loraine Bodewes

Petra: Dit is een mooi voorbeeld van een interieur waar lef in zit. Deze woning heeft een heel eigen karakter doordat Paulien durft te combineren. Wars van trends en modegrillen kies je de spullen die jou persoonlijk aanspreken en die, doordat ze passen bij jouw smaak, ook bij elkaar matchen. Niet te bang zijn, gewoon doen. Nu zie je dat hier een professional aan het werk is geweest, maar als je op je gevoel durft te vertrouwen kom je thuis ook al een heel eind.

Interieur als spiegel van jezelf: ‘Ga van de gebaande paden af’
Foto: Loraine Bodewes

Petra: Wanneer je diverse stijlen en items uit verschillende werelddelen combineert en toch rust en eenheid in je interieur wilt houden is het goed om het kleurgebruik naturel te kiezen. Door de mix van spullen gebeurt er al veel, dus beperk je tot wit, beige, bruin, grijs en zwart en laat de voorwerpen zonder afleiding van kleur voor zichzelf spreken.

Interieur als spiegel van jezelf: ‘Ga van de gebaande paden af’
Foto: Loraine Bodewes

Petra: De natuur zorgt dan voor een kleuraccent, in de vorm van het groen dat binnen is terug te vinden maar die ook een verbinding zoekt met al die bomen en planten buiten. Een mooi en spannend interieur is het resultaat.

Interieur als spiegel van jezelf: ‘Ga van de gebaande paden af’
Moderne keukenbenodigdheden vallen niet op in dit authentieke sfeertje. Foto: Loraine Bodewes
Door Kristel Schreurs
Heerlen