’Bestuurders Maastricht hebben een flinke uitbrander verdiend’

Het stadhuis in Maastricht. Afbeelding: Annemiek Mommers

COMMENTAAR - Het is niet pluis op het Maastrichtse stadhuis. Binnen de muren van het monumentale pand spelen zich duistere taferelen af. Bovengemiddeld veel ambtenaren voelen zich er geschoffeerd of geïntimideerd door leidinggevenden, is de arbeidsinspectie in het recente verleden al opgevallen.

Het jongste incident is zelfs een heuse spionageaffaire, met in de hoofdrol wethouder John Aarts, maar ook burgemeester Annemarie Penn-te Strake. De eerste gaf een advocaat opdracht te onderzoeken of ambtenaren ontslagen konden worden die hij ervan verdacht de bundeling van diensten te traineren. De tweede greep slap in toen ze hoorde van dat onderzoek. In plaats van de wethouder de mantel uit te vegen, wierp ze nog extra olie op het vuur door de ambtenaren ervan te beschuldigen notulen te hebben gelekt. Geen houding die past bij een burgemeester, die ook nog eens integriteit in haar portefeuille heeft. De kwestie kwam dan ook als een boemerang terug toen bleek dat de ambtenaren niks te verwijten was. Politiek Maastricht staat inmiddels door deze zaak compleet op stelten.

Aarts en Penn-te Strake moeten zich volgende week verantwoorden voor de gemeenteraad. De oppositie schermt met moties van wantrouwen (Aarts) en afkeuring. En ja, die moties zijn ook op hun plaats. Wat beide bestuurders hebben gedaan kan en mag niet, hoe frustrerend een dossier ook is. Toch gaan de moties het vrijwel zeker niet halen, zodat Aarts en Penn-te Strake de dans ontspringen. De coalitie zal waarschijnlijk de rijen op tijd sluiten om te voorkomen dat de spionagerel uitmondt in een bestuurlijk slagveld.

Dat is een van de lelijke kanten van politiek. Inhoudelijk hebben beide bestuurders een flinke uitbrander verdiend, maar de ultieme straf die daarbij hoort – aftreden – wordt niet ten uitvoer gebracht. Met als dooddoener dat het middel wel eens erger zou kunnen zijn dan de kwaal. Maar zachte heelmeesters maken wel stinkende wonden, zoals ambtenaren die zich vogelvrij voelen. Politiek Maastricht moet daarom volgende week boven zichzelf uitstijgen om voor eens en altijd een einde te maken aan de misstanden, ook al kost dat een bestuurder de kop.

INFO

Het commentaar vertolkt de mening van de

krant over belangrijke nieuwsfeiten in Limburg

en de wereld.

Maastricht