Video: Super schattig, jonge kinderen maken dankzij nieuw project plezier op wielerbaan

Het allereerste project van Vrienden van Limburg werd zaterdagochtend onthuld op de wielerbaan van Geleen. Zeven stalen obstakels helpen jonge kinderen met hun fietsbehendigheid.

Op de wielerbaan in Geleen fietsen achttien jonge kinderen met gekleurde fietshelmen, op fietsjes met franjes, kralen, mandjes of zijwieltjes. Ze rijden achter elkaar over een zevental gloednieuwe stalen obstakels: een trappetje, drempels, een smalle richel en een wipwap, die steeds met luid gekletter op de grond klapt als iemand eroverheen is gereden. Een meisje op een fiets met een fluorroze fietsmandje, rijdt de wipwap op, de handen verkrampt om de handvaten geklemd. Ze wordt geholpen door een man in een feloranje jas met het Veilig Verkeer Nederland-logo, die haar voorzichtig over het kantelpunt van de wip heen helpt. Opgelucht en met een brede glimlach rijdt ze verder, op naar het volgende obstakel.

Ondernemerskwartet

De zeven obstakels zijn een nieuwe toevoeging aan de cursus Fietsplezier die sinds oktober 2017 op de Wielerbaan Geleen gegeven wordt aan kinderen van 3 tot en met 15 jaar, onder leiding van Michel van Dijke. Bijzonder is de manier waarop de obstakels tot stand zijn gekomen: daar is geen portemonnee bij aan te pas gekomen. Het fietsparcours is het eerste uitgevoerde project van Vrienden van Limburg, een ondernemerskwartet dat vorig jaar de prijs voor ‘Het beste idee voor Limburg’ in de wacht sleepte, uitgeschreven door de Limburgse Werkgevers Vereniging.

Simpel

Het concept is simpel: werkgevers kunnen zich aansluiten bij het platform Vrienden van Limburg. Daarmee geven ze aan zich sterk maken voor maatschappelijke projecten in Limburg. Niet door geld over te maken, maar door kennis, medewerkers en producten beschikbaar te stellen voor initiatieven die gratis kunnen worden ingediend bij het platform.

Animo

Dit eerste project was een ‘try-out’, zegt Ivo Erens - een van de mensen achter Vrienden van Limburg - op de wielerbaan in Geleen. Naast hem valt een kind van de fiets. „Dit is een compleet nieuwe manier van projecten tot stand brengen”, legt Erens uit, terwijl hij het kind weer op het zadel hijst. „We wilden eerst kijken of er animo is bij bedrijven om mee te werken. Je kunt wel een prijs winnen, maar als niemand mee wil doen, houdt het op.” De Vrienden werden bij dit eerste project aangenaam verrast: de welwillendheid van bedrijven om iets terug te doen voor de maatschappij is groot, zegt Erens. „WBM Staalservice leverde het materiaal voor dit project, Goflex het laswerk. Ze zeiden zonder problemen ja.”

Probleem

Het ontbreken van fietsbehendigheid bij kinderen is dan ook een groot probleem, vindt Michel van Dijke, die met een megafoon de kinderen in colonne over het parcours op de wielerbaan delegeert. Van Dijke diende het idee voor een fietsbehendigheidsparcours in, zodra hij de oproep van Vrienden van Limburg zag. „Ik geef zelfs privéles aan 8-jarige Nederlandse kinderen die niet kunnen fietsen. Je ziet steeds minder kinderen op straat fietsen.” Dat klopt, beaamt Marjan Waelpoel - vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland in de regio Geleen - terwijl ze een jongetje op een fiets met zijwieltjes tussen de pionnen doorloodst. „Kinderen fietsen steeds minder. Ze worden met de auto naar school gebracht, omdat ouders het op straat te onveilig vinden. Op een baan als deze kunnen ze vertrouwen leren krijgen in hun eigen kunnen.”

Door Martine Zwets

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen

Gemeenteberichten