Recordaantal stapt over naar andere energieleverancier

Afbeelding: ISTOCK

Nederlanders kiezen vanwege de stijgende energiekosten massaal voor een goedkopere leverancier. Online-prijsvergelijkers zien recordaantallen overstappers, toezichthouder ACM constateert dat vorig jaar 1,4 miljoen Nederlanders zijn geswitcht.

De vele berichten over stijgende energiekosten hebben hun uitwerking niet gemist. Dit najaar werd duidelijk dat gas en elektriciteit in 2019 tot wel 360 euro duurder worden. Naast hogere olie- en gasprijzen drijven klimaatbelastingen de energienota op. Veel Nederlanders zijn meerdere tientjes per maand extra kwijt.

Via online-prijsvergelijkers kunnen klanten tot wel 300 euro per jaar besparen op hun energienota en zo de prijsverhoging grotendeels ongedaan maken. De site PriceWise. nl zag het aantal overstappers afgelopen jaar met maar liefst 15 procent groeien. Bij Gaslicht.com steeg het aantal overstappers met 5 procent.

Independer.nl registreerde procentueel de grootste groei: het aantal mensen dat switchte van leverancier in oktober 2018 was 79 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De maanden erna was dat 50 tot 60 procent hoger. Dat Independer harder groeit komt ook doordat de vergelijker qua energievergelijkingen nog klein is. Een toename tikt er procentueel veel harder aan dan bij de grote partijen Gaslicht.com en PriceWise.

Na Prinsjesdag

In de cijfers is te zien dat consumenten na Prinsjesdag pas echt in actie kwamen, toen het kabinet bekendmaakte dat de belasting op gas en licht flink gaat stijgen. „Vanaf dan tot eind december ligt het aantal bezoekers bijna 40 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder”, ziet Ben Woldring, directeur/oprichter van Gaslicht.com. Concurrent PriceWise.nl registreerde een derde van alle switchers in november en december.

Independer wijst erop dat de betaalbaarheid van energie continu in het nieuws bleef, onder andere door het in december gesloten Klimaatakkoord. „Er bleef daardoor een prikkel om over te stappen’’, zegt Joris Korndewal, onlinemarketeer energie van het bedrijf. Independer constateert verder dat veel overstappers dat niet eerder deden. „Zij zaten al jaren bij hun energiemaatschappij, omdat ze tevreden waren of gewoon niet zo prijsbewust. Veel van deze ‘slapers’ werden wakker door de prijsverhogingen.’’

Opwaartse trend

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bevestigt de groei van het aantal overstappers. Circa 1,4 miljoen Nederlanders zijn afgelopen jaar van energieleverancier geswitcht, zegt de toezichthouder. Dat zijn er honderdduizend meer dan het jaar ervoor, een toename van 7,7 procent. „Na eerdere stabilisatie zien we weer een opwaartse trend”, zegt woordvoerder Jeroen Nugteren. De 1,4 miljoen is een voorlopig cijfer, in mei komt de ACM met definitieve overstapcijfers.

Woldring van vergelijker Gaslicht.com verwacht dat het aantal overstappers hoog blijft. Vorige maand noteerde zijn site bijna 20 procent meer switchers dan in januari 2018. „Veel mensen hebben het echte overstapbesluit uitgesteld. Nu ze hun eerste loonstrookje zien en hun eerste termijnbedrag betalen, komen ze in actie.”

Wat verder meespeelt is dat het kabinet het komende halfjaar beslist welke voorstellen het overneemt uit het Klimaatakkoord. Dan wordt duidelijk hoeveel geld Nederlanders meer gaan betalen voor een groener klimaat. En dat gaan de energieleveranciers zeker merken.

Door Door David Bremmer