Bafta’s: The Favourite grote winnaar, Roma beste film

Olivia Colman kreeg de Bafta in de categorie Beste vrouwelijke hoofdrol, voor haar vertolking van koningin Anne in The Favourite. Afbeelding: EPA

‘Roma’ van regisseur Alfonso Cuarón heeft een Bafta - de belangrijkste Britse filmprijs - voor beste film gewonnen.

Het kostuumdrama The Favourite is de grote winnaar van de avond met zeven prijzen. De film over het leven van koningin Anne was met twaalf nominaties torenhoge favoriet. Actrice Olivia Colman won de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol, Rachel Weisz kreeg voor haar spel als hofdame van Anne een Bafta voor beste vrouwelijke bijrol.

De uitreiking van de Britse Film- en Televisieacademie (Bafta) was zondagavond in Londen.

De door Netflix geproduceerde zwart-wit film Roma had zeven nominaties, de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón werd beloond met een Bafta voor beste regisseur.

Acteur Rami Malek werd voor zijn rol als Freddie Mercury in Bohemian Rhapsody gekozen tot beste acteur. Hij won in de categorie waarin ook Bradley Cooper (A Star Is Born), Christian Bale (Vice), Steve Coogan (Stan & Ollie) en Viggo Mortensen (Green Book) genomineerd waren.

Mahershala Ali kreeg de prijs voor de beste mannelijke bijrol in Green Book.

De Bafta voor beste originele muziek ging naar A Star Is Born, de film met Lady Gaga en Bradley Cooper.

Het Britse filmprijzengala in Londen wordt als redelijk betrouwbare graadmeter gezien voor de Oscars, die op 24 februari worden uitgereikt. De afgelopen tien jaar deelden beide verkiezingen zes keer de winnaar van beste film.

Door onze verslaggever