Wereldtitel voor Kevin Senden van kanarieclub De IJsvogel

Een dolgelukkige wereldkampioen. Afbeelding: Kevin Senden

Maastrichtenaar Kevin Senden (32), lid van kanarieclub De IJsvogel in Eys, behaalde tijdens de wereldkampioenschappen in de IJsselhallen in Zwolle het wereldkampioenschap in de categorie donkerblond Raza Espagnol-klasse. De vereniging huldigde de kersverse kampioen en bood hem een beker met inscriptie aan.

Senden, zes jaar lid van De IJsvogel, boekte op het wereldkampioenschap in Zwolle te midden van bijna 35.000 vogels zijn tot nu toe grootste succes: de eerste wereldtitel in de donkerblond Raza Espagnol-klasse met 93 van de maximaal te behalen 95 punten. Deze Raza Espagnole, een Spaanse dwergkanarie, schitterde op beide fronten. De jury prees in haar rapport bijzonder het feit dat zijn prijsvogel mooi klein en smal is en vooral schittert door haar bijna natuurlijke, voorgeschreven houding.

Houding

Kevin geeft aan hoe hij dit resultaat heeft bereikt: “Dat kan bereikt worden door de vogel in het buitenhok, in kleine volières en broedkooien op het moment suprême de juiste houding aan te leren.” Hij verklapt dat deze wordt ingeoefend met stokjes waardoor het vogeltje gebukt gaat staan: “Door de stokjes op de juiste plaats op te hangen, krijg je de juiste houding. De beloning bestaat uit een goede verzorging, die trouwens elke vogel geniet.

Voeding

Vanzelfsprekend is voedsel belangrijk: een goede zaadmengsel van grit/maagkiezel, en af en toe ei- en groenvoer van bijvoorbeeld broccoli. Ook iedere dag vers drinkwater en dagelijks een vaste controle of alles schoon is. Zo houden mijn vader en ik onze vogels gezond en in de juiste conditie voor wedstrijden of het kweekseizoen. Een goede verzorging betekent kwalitatief goed en niet te veel voer, want een Raza moet slank blijven. Na zo’n show krijgen alle ingezette vogels eivoer, wat ze weer op kracht brengt. Wij zijn als duo zijn superblij dat al onze wk-vogels in prima conditie zijn teruggekomen. Nu zijn we bezig met de kweek van hun opvolgers.”

Ook met een andere kanarievariatie, de Raza Novice Gloster, is Senden succesvol. Ook daar dankzij de juiste behandeling en een geselecteerde voedselmix.

Door Jef Bonten
Gulpen-Wittem