Celstraf voor mislukte overval Maastricht die buschauffeur werkloos maakte

De chauffeur raakte zijn baan kwijt na de overval. Afbeelding: Harry Heuts

De 35-jarige Jozef S. uit Maastricht moet voor 3,5 jaar de cel in vanwege de mislukte overval op een bus in zijn woonplaats. Ook moet hij vijfduizend euro schadevergoeding betalen aan chauffeur Kees Mommers die na de overval zijn baan kwijt raakte.

De rechtbank in Maastricht maakte dinsdag korte metten met S. De heroïneverslaafde draaideurcrimineel ging op 28 maart vorig jaar op pad om geld te zoeken, nadat hij samen met zijn vriendin het weekgeld van de komende week al had verspild aan drugs. Eten voor het 9-jarige dochtertje was er niet. „Rondrijdend op zijn fiets ging hij op zoek naar geld. Als een roofdier heeft hij geloerd naar een prooi”, stelt de rechtbank.

Mes

S. nam een mes mee. Tijdens de rechtszaak stelde hij dat dat niet was bedoeld om een overval mee te plegen. Waarom hij het wel bij zich had, kon hij niet zeggen. De rechtbank gelooft S. dan ook niet. Een mes met een lemmet van zestien centimeter neem je niet zomaar mee, aldus de rechters.

S. gebruikte het mes om buschauffeur Kees Mommers (61) te bedreigen die die avond van de 28e maart net was gestopt bij de halte aan de Joseph Bechlaan. De chauffeur wist zijn belager echter te overmeesteren. De junk sloeg zonder buit op de vlucht.

Veroordelingen

De rechtbank legt geen voorwaardelijke celstraf op, omdat die in het verleden ook nooit zin heeft gehad bij S.. De junk heeft 23 veroordelingen op zijn naam staan. Hij had nog 245 dagen voorlopige gevangenisstraf open staan toen hij de overval pleegde. Die dagen moet hij nu alsnog uitzitten bovenop de 3,5 jaar. De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf ook rekening gehouden met het psychische letsel dat de chauffeur opliep.

Dat de verdachte tijdens de rechtszaak plotseling bekende en om behandeling vroeg, negeert de rechtbank omdat ze denkt dat S. alleen maar sociaal wenselijk gedrag vertoonde.

Posttraumatisch stresssyndroom

Mommers probeerde de dagen na de overval weer gewoon aan het werk te gaan. Toen hij ontdekte dat de beveiligingscamera in de bus niet had gewerkt tijdens de overval, en Arriva daar in zijn ogen laks op reageerde, kreeg zijn vertrouwen zo’n dreun dat hij in de ziektewet terechtkwam. Artsen hebben het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) bij hem vastgesteld.

Inmiddels is de onenigheid tussen Arriva en hem zo hoog opgelopen dat hij zijn baan kwijt lijkt te raken. „Dat terwijl het mijn droombaan was. Ik ging elke dag vrolijk naar het werk”, hield hij de rechter eerder voor.

Mommers pleitte tijdens de rechtszaak voor een celstraf die gelijk staat aan de werkzame jaren die hem tot zijn pensioen zijn afgepakt: zes jaar. Justitie hield het bij een eis van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk, en eiste verder dat S. enkele nog openstaande voorwaardelijke straffen uit zou zitten. Met de nu opgelegde straf is Mommers tevreden. „Hoger dan geëist. Ik kan nu beginnen dit hoofdstuk af te sluiten.”

Contant geld

Drie dagen na de overval haalde Arriva al het contant geld van de Limburgse bussen. Het plan dat de veiligheid van chauffeurs moest vergroten, was ruim daarvoor al aangekondigd. Reizigers kunnen alleen nog met de ov-chipkaart of een pinpas betalen.

Door Paul Bots
Maastricht