Intertoys vraagt uitstel van betaling aan, winkels blijven open

Afbeelding: ANP

Intertoys heeft uitstel van betaling aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. De keten heeft zeker 19 speelgoedwinkels in Limburg. Hoeveel daarvan onder de surseance vallen, is niet bekend omdat het deels om franchisenemers gaat. Zij blijven buiten schot.

De rechter in Amsterdam heeft bewindvoerders aangesteld. Zij zullen komende tijd gaan kijken naar manieren om Intertoys overeind te houden. De surseance van betaling heeft op korte termijn geen gevolgen voor de winkels van Intertoys. Die blijven open en de gebruikelijke retourregelingen blijven van kracht, aldus de directie.

Intertoys heeft in totaal circa 300 winkels in Nederland en België en is daarmee de grootste speelgoedwinkelketen in ons land. Er werken meer dan 3200 mensen. Ook kent Intertoys nog ruim 100 franchisenemers in Nederland, voor wie de gevolgen nu niet duidelijk zijn. De woordvoerder van Intertoys kan niet zeggen hoeveel Limburgse winkels in handen zijn van franchisenemers.

Behalve winkels heeft de keten twee Nederlandse distributiecentra, in Waddinxveen en Volendam. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam.

Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met aanhoudende zware marktomstandigheden, waardoor een „stevige herstructurering” van de organisatie noodzakelijk is. „Wij betreuren de huidige onzekerheid”, verklaart topman Roland Armbruster. „Wij zijn met een aantal partijen in gesprek over verdere samenwerking en zullen ons uiterste best doen dit proces op een zo goed mogelijke wijze voor alle betrokkenen uit te voeren.” De winkels die vallen onder de keten, zoals de zaak in Sittard, willen niet reageren. „Wij zijn nog geen vijf minuten geleden op de hoogte gesteld en weten zelf ook nog niks”, klinkt het beduusd.

Niet verbaasd

Franchisenemer John Mas van de Intertoys in Hoensbroek is niet verbaasd. „De organisatie mist sinds een jaar of twee bezieling, dat merk je aan alles”, zegt hij. „De marges staan al langere tijd flink onder druk, daardoor kunnen sommige winkeliers amper nog het hoofd boven water houden. Veel franchisenemers zijn ontevreden”, weet hij. „Er is op het hoofdkantoor weinig kennis meer in huis van de branche en er wordt voortdurend geschoven met prijzen. De ene week kost ‘baby Annabell’ 40 euro, de andere week 38 en daarna ineens weer 47.” Mas vreest wel indirecte gevolgen van de surseance. „Ik kan bijvoorbeeld geen cadeaubonnen meer verkopen en moet alle leveringen vooraf betalen.”

Hij betreurt de teloorgang van de ooit zo sterke naam. „Het kan toch niet zo zijn dat ook onze keten uit het straatbeeld verdwijnt. Kinderen moeten toch nog gewoon een speelgoedwinkel kunnen binnenstappen.” Zijn collega in Venlo is daarentegen wel verrast. „Er waren wel wat problemen, maar de zaak hier draait prima. Ik heb geen klagen.” De ondernemer laat zich „morgen verder informeren tijdens een bijeenkomst in Waddinxveen”.

Intertoys vraagt uitstel van betaling aan, winkels blijven open
Baby Annabell. Foto: Intertoys

Vakbonden: een niet onverwachte dreun

Het dreigende faillissement van Intertoys is een harde dreun, die desalniettemin niet geheel onverwacht komt. Dat zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer in een reactie. De bondsbestuurder vreest voor de werkgelegenheid van duizenden mensen. Den Heijer wil op zo kort mogelijke termijn met de directie van Intertoys om tafel om over de problemen te praten. Ook worden gesprekken met leden voorbereid.

Vakbond FNV noemt het bericht over de surseance ‘een treurig geluid’. Volgens haar wordt het voor het personeel dat mogelijk op straat komt te staan nog een hele kluif om weer een soortgelijke baan te vinden. Zeker nu de problemen bij Intertoys niet op zichzelf staan. Een keur aan winkelbedrijven ging de laatste jaren op de fles of afgeslankt door. Daaronder drogisterijketen DA, boekenwinkel Polare, platenzaak Free Record Shop en als meest prominente slachtoffer warenhuis V&D.

Verkocht

De speelgoedketen maakte jarenlang deel uit van Blokker Holding, totdat Intertoys in 2017 werd verkocht aan de Britse investeerder Alteri. Onder de nieuwe eigenaar werden tal van vernieuwingen doorgevoerd. Denk aan een nieuw IT-platform en aanpassingen in de leveringsketen. Volgens een zegsman was er jarenlang amper geïnvesteerd in de webwinkel. Inmiddels is duidelijk dat er meer nodig is dan de inhaalslag van de afgelopen veertien maanden.

Retaildeskundige Paul Moers: Blokker is lachende derde

Het verkopen van Intertoys is een goede zet geweest van Blokker, het voormalige moederbedrijf. Dat zegt retaildeskundige Paul Moers. „Ik denk dat ze te veel hebben gekregen voor Intertoys. De familie Blokker is hier de lachende derde”, aldus Moers.

Moers sluit niet uit dat Alteri belang heeft bij de surseance-aanvraag, maar hij denkt dat de investeerder een fout heeft gemaakt. „Hebzucht heeft het gewonnen van verstand. Ik denk dat Alteri te overhaast stappen heeft genomen zonder een goed plan. Dan kun je het vergeten. Ik heb niet gehoord waar het merk voor staat, wat het inhoudt, wat voor ervaring ze beloven.”

Moers ziet nog wel een toekomst voor stenen speelgoedwinkels, maar dan moeten ze met iets nieuws komen. „De tijd dat winkels met dozen konden schuiven is voorbij. Op aanbod kun je het niet winnen van Bol.com en Amazon.

Door door onze verslaggevers