Omwonenden luxe hostel in Maastrichts Wyck vinden vergunning te vaag

De toekomstige binnentuin van het nieuwe hostel in Wyck. Afbeelding: Johannes Timmermans

Omwonenden van een nieuw, luxe hostel in Wyck zijn naar de rechter gestapt om de vergunning voor The Green Elephant aan te vechten. Volgens hen laat Maastricht de oren te veel hangen naar de ondernemer.

Hoe uniek is het concept voor The Green Elephant, het luxe hostel in Wyck dat op 1 juli van dit jaar moet opengaan? „Ongelooflijk uniek”, zegt Rino Soeters, eigenaar van La Bergère Hospitality Group. Hier logeren straks mensen die op zoek zijn naar mentaal en fysiek welzijn, willen mediteren in de fraaie stadstuin en zelf hun gezonde maaltijd willen samenstellen in een ‘foodlab’. Een groep omwonenden ziet dat niet zitten en is beducht voor overlast.

Doelgroep

Dinsdagochtend troffen betrokken partijen elkaar voor de rechtbank in Roermond. De gemeente Maastricht en Soeters, die al drie hotels in Wyck exploiteert, aan de ene kant; de Stichting Bewonersbelangen Alexander Battalaan en twee bewoners die op eigen titel procederen, aan andere kant. Zij verzetten zich al van meet af aan tegen het project waarbij vier herenhuizen in de Sint Maartenslaan en een belendend kantoorpand worden verbouwd tot een luxueus hostel met 170 bedden. Soeters wist de gemeente ervan te overtuigen dat hij iets unieks te bieden heeft. Maastricht staat alleen nog maar nieuwe hotels toe als die kunnen bewijzen dat ze een nieuwe doelgroep aanboren.

Afhaalchinees

De omwonenden vechten de omgevingsvergunning aan, die in hun ogen te vaag is. Zo is onvoldoende gegarandeerd dat het glostel straks niet toch een gewoon hotel wordt, het foodlab een afhaalchinees en de binnentuin als terras geëxploiteerd gaat worden. Met kabaal voor de buurt als gevolg. Doordat de omgevingsvergunning niet duidelijk is, kan de gemeente niet handhavend optreden als Soeters toch besluit de terrasstoelen en tafels buiten te zetten zet, vrezen ze.

Hun bezwaren werden eerder door de gemeente ongegrond verklaard. Maar de rechter was kritisch. Ook hij snapte in eerste instantie niet wat The Green Elephant zo uniek maakt. Dat begreep hij pas nadat Soeters het concept had toegelicht. Ook noemde hij de omgevingsvergunning op punten „vaag en algemeen geformuleerd”.

„Er gebeurt nogal wat in Wyck. Alles kan. Dit is een heel grote voorziening. En dat in een rustige woonomgeving. Blijkbaar is hier alles mogelijk”, vatte één van de omwonenden het samen.

Uitspraak over zes weken.

Door Pascale Thewissen
Maastricht