Jury: Mexicaanse drugsbaas El Chapo schuldig

Joaquin ‘El Chapo’ Guzman in januari 2016 in handen van het Mexicaanse leger. Later werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Afbeelding: EPA

De leden van de jury in het geruchtmakende proces tegen de Mexicaanse drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman zijn tijdens de zesde dag van hun beraadslaging tot een oordeel gekomen. Zij stellen dat de gevreesde crimineel (61) schuldig is aan drugssmokkel.

Dat betekent dat na drie maanden van getuigenissen het proces tegen El Chapo (‘de Korte’) een duidelijk wending neemt. De anonieme jury - bestaande uit zeven vrouwen en vijf mannen - vindt de meest gevreesde drugsbaas van Mexico schuldig op alle tien de aanklachten, waaronder grootschalige drugshandel, moord, witwassen van geld en het leiden van een criminele organisatie, namelijk het Sinaloa kartel. Dat lichtte de jury dinsdagavond toe in de rechtbank in Brooklyn, New York.

Volgens de openbaar aanklagers was de drugsbaas verantwoordelijk voor de smokkel van op z’n minst 200 ton cocaïne naar de Verenigde Staten, en voor de moorden op verschillende concurrenten tijdens bende-oorlogen.

Door Kees Graafland/AD