Afgelasten Wieërt Alaaif: ‘De onderste steen moet boven komen’

Afbeelding: Wieërt Alaaif

Op het hoofd van organisator Vialle van drie grote Weerter evenementen - Wieërt Alaaif, Bantopa Party en Weert Swingt - staat een groot vraagteken. Waarom is hij het middelpunt van een crimineel onderzoek? Hij kan slechts gissen naar het antwoord.

De brief van burgemeester Jos Heijmans, die 24 januari op zijn deurmat valt, brengt bij Vialle een schok teweeg. De organisator van onder meer de evenementen Wieërt Alaaif, Bantopa Party en Weert Swingt wordt verdacht van criminele activiteiten en er zou een Bibob-onderzoek gestart worden, staat in de brief. Bij zo’n onderzoek kijkt het landelijk Bureau Bibob of er bij de aanvraag van een vergunning crimineel geld of ongeoorloofde praktijken in het spel zijn. In dit geval gaat het om de vergunningaanvraag voor het evenement Wieërt Alaaif op 2 en 3 maart.

Een klein tipje van de sluier licht Heijmans in zijn brief op. Bij de afhandeling van de subsidie voor de Bantopa Party 2018 zijn er volgens hem vragen gerezen over de financiering en de kosten van het evenement. Bovendien is er volgens Heijmans sprake van een onduidelijk vermengingen tussen meerdere stichtingen waarvan Vialle voorzitter, penningmeester of secretaris is.

Fout

In de brief voert Heijmans verder aan dat de Stichting Wieërt Alaaif 11 december vorig jaar de vergunning heeft aangevraagd voor Wieërt Alaaif 2019. „Dat klopt niet”, zegt Vialle. „De vergunning is niet aangevraagd door de Stichting Wieërt Alaaif, maar door de Stichting Behoud van Beleving. Ook vorig jaar al. Die fout heeft de gemeente inmiddels toegegeven, maar toch wordt het onderzoek voortgezet en krijg ik geen vergunning voor Wieërt Alaaif.”

De organisatie van Wieërt Alaaif is vijf jaar geleden gestart door andere organisatoren, waarna Vialle naar eigen zeggen ter ondersteuning voor de faciliteiten erbij betrokken raakte. „Al eerder is er door de gemeente een onderzoek gedaan, maar de organisatie van Wieërt Alaaif is inmiddels vanuit een andere stichting en nieuwe bestuurders overgenomen”, zegt Vialle.

Vialle geeft aan dat er via verschillende wegen pogingen zijn gedaan om een gesprek met Heijmans te arrangeren om het evenement op een of andere manier toch door te kunnen laten gaan. „Daar wil hij niet op ingaan”, stelt Vialle. „Hij wil eerst het resultaat van het Bibob-onderzoek afwachten. Dat gaat naar verwachting nog maanden duren.”

Onderste steen

En dus zit er voor Vialle niks anders op dan het evenement af te blazen. Maar niet alleen Wieërt Alaaif. Ook de organisatie van de Bantopa Party die hij enkele jaren geleden onder zijn vleugels nam en Weert Swingt hangt hij nu aan de wilgen. Ook die evenementen trekken jaarlijks vele honderden bezoekers.

„Ik heb inmiddels alle papieren voor het Bibob-onderzoek en voor de afhandeling van de subsidie van de Bantopa Party bij de gemeente aangeleverd”, zegt Vialle. „Ik wil alle medewerking verlenen en de onderste steen moet wat mij betreft boven komen. Maar het kwaad is inmiddels geschied. Drie grote evenementen zijn van de activiteitenkalender verdwenen.”

Burgemeester Jos Heijmans wil niet reageren op deze kwestie.

Door Leon Janssen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Weert