Video: Buurtschap op haar kop: nadert buurtruzie rond homokoppel het kookpunt?

Is er een link tussen de bedreigende teksten op een poort in Trintelen en een hoogopgelopen buurtruzie rond een homo-echtpaar in het buurtschap Colmont?

‘Ik ben nog niet klaar met je’ en ‘Jouw dag komt nog’. Deze bedreigende teksten zijn zondag op de toegangspoort van een stuk grond van Ruud en Maurice Blezer in Trintelen gespoten. Het is het zoveelste incident.

Moordaanslag

Eerder hebben onbekenden de poort ontzet, een autospiegel gesloopt, de gefokte honden laten ontsnappen en een tuinhuis stukgeslagen. En volgens Ruud is zelfs een moordaanslag op hem gepleegd door de bouten van zijn linker autovoorwiel los te draaien.

Maar wie zit erachter? Het koppel wijst naar straatgenoten in hun woonplaats Colmont, met wie ze in een heuse buurtruzie met tal van rechtszaken zijn verwikkeld. „Ik kan dat alleen niet bewijzen”, zegt Ruud. De buurt ontkent enige betrokkenheid. „Ze liggen met iedereen overhoop. Aan wie zal het dan liggen?”, reageert een buurtbewoonster die - net als andere betrokkenen - niet met haar naam in de krant wil.

Homo-echtpaar

In de normaliter zo rustige buurtschap gist al jaren een vilein buurtconflict met in de hoofdrol een homo-echtpaar. Maar is het relevant dat Ruud en Maurice homo zijn? „Zeg het maar, we weten niets”, zegt Ruud Blezer.

Volgens hem ging het al mis bij de housewarming in 2002, waar zowel de buren als een excentrieke homovriend voor waren uitgenodigd. Ruud denkt dat dat iets te veel van Colmonts acceptatievermogen heeft gevergd. Ook de lichtroze gevelverf viel niet helemaal in de smaak.

Toch bleef het de eerste jaren relatief rustig. Er was volgens Maurice wel gedoe met een van de buren over lekkende daken, asbest, poep en stank van honden, en een poging tot wurging van een hond.

Bewusteloos

Door een geweldsincident in 2014 werd de burenruzie een buurtruzie. De buurman aan de andere zijde kwam naar het stel met klachten over het groenonderhoud. Vervolgens escaleerde de zaak. „Ja, het klopt dat Maurice een buurman met een stuk kachelhout bewusteloos sloeg. Hij lag in het bloed in onze garage. Dat kwam omdat hij weigerde de garage te verlaten en nadat hij Maurice twee klappen in het gezicht had gegeven”, zegt Ruud.

De lezing van de buurvrouw is anders: „Mijn man is op straat in elkaar geslagen. Hij heeft er nog steeds last van.” De rechter legde Maurice een taakstraf op van honderd uur. En dat was niet de laatste keer dat de Colmontenaren samen voor de rechter stonden.

Getuigen

Nadat de overburen verklaarden getuige te zijn geweest van het geweldsincident, raakten ook zij betrokken bij het conflict. „Volgens Ruud en Maurice hadden we partij gekozen”, zegt een van hen. Inmiddels is ook een vierde koppel in conflict met het stel. Er volgden de nodige zaken, onder meer over een Facebookbericht over Jos Brech waarin Ruud de overbuurman bij naam noemde en hem betitelde als ‘die andere misdadiger uit Simpelveld’.

En nu dus het incident met de teksten op de poort. Of dat met de buurtruzie te maken heeft, is niet bekend. Ruud: „Ik laat de teksten staan en heb aangifte gedaan.” In de buurt zeggen ze van niets te weten. „Niemand verlaagt zich hier tot dit niveau”, zegt een van de heren. Een buurman vult aan: „Overal waar die mensen komen, hebben ze gedonder. Ik praat die leuzen niet goed, maar ergens hebben ze het een beetje aan zichzelf te danken. Ik was het in ieder geval niet. Maar wie zegt dat ze het zelf niet waren? Ze doen alles voor aandacht.”

Te koop

Waar Ruud zegt in gesprek te willen met de buurt, heeft dat volgens een van de buren geen enkele zin. „Er is al zoveel geprobeerd.” Maar mogelijk lost het probleem zich op termijn vanzelf op. Ruud en Maurice hebben hun huis te koop staan, maar volgens hen niet vanwege het conflict.

Burgemeester Wil Houben: ze maken elkaar de pis lauw

Het conflict in Colmont en de incidenten in Trintelen kwamen zelfs op het bordje van de burgemeesters van Voerendaal en Gulpen-Wittem. En ook de wijkagent heeft er haar handen vol aan. „Dit burenconflict lijkt een never ending story”, zegt de Voerendaalse burgemeester Wil Houben. „Ze hebben verschillende meningen over de werkelijkheid. Als er gehandhaafd moet worden, doen we dat. Maar verder gaat het bij deze vechtende partijen vooral over privaat- en strafrechtelijke zaken. Dat is aan politie en justitie en niet aan de gemeente. Ik heb met alle partijen gesproken, maar heb inmiddels geen enkele hoop meer dat mediation zou kunnen helpen.” Houben noemt de teksten op de poort ‘zeer ernstig’ en vindt het goed dat het stel aangifte heeft gedaan.

Door Ruben Van Erp en Genaud Molin
Gulpen-Wittem