‘Tover een glimlach op het gezicht in een moeilijke periode’

Bianca Winkeler verzorgt graag verwenmomenten voor kankerpatiënten. Afbeelding: Françoise Petersen

Bianca Winkeler is geboren en getogen in Voerendaal. Ze vond het verkopen van make-up zo leuk dat dit ertoe heeft geleid dat ze de opleiding van schoonheidsspecialiste is gaan doen die ze in 2000 heeft afgerond, waarna ze met de stichting Look Good Feel Better in aanraking is gekomen. “Make-up is niet meer uit mijn leven weg te denken!”, zegt Bianca.

“Sinds zes jaar zit ik bij de stichting Look Good Feel Better”, vertelt Bianca (56). “Ik zag een advertentie van deze stichting via internet en werd nieuwsgierig. De boodschap op de folder Ik heb me even niet ziek gevoeld, sprak me aan en ik ben de folder gaan lezen. Mensen met kanker kunnen een verwendag krijgen, zodat ze een moment even niet aan hun ziekte hoeven te denken.“

Verwenmoment

“De stichting was op zoek naar personen die zieke mensen een goed gevoel wilden geven door middel van een verwenmoment in het ziekenhuis in Heerlen. Ik heb me opgegeven als schoonheidsspecialiste en heb deelgenomen aan een workshop. Zelf vind ik het heerlijk om verwend te worden, en ik kan me voorstellen dat mensen die ziek zijn daar nog meer behoefte aan hebben.”

Eerst kreeg zij een training, waarin ze leerde om te gaan met de ziekte terwijl ze bezig is met het verwenmoment. “Sommige zieken willen over hun ziekte praten en vragen ons advies. Wij zijn echter geen artsen. We geven dan ook aan dat ze hier voor een leuk moment zijn. De mensen zijn bij ons om juist even niet aan hun ziekte te denken en daar willen we ons helemaal aan wijden.”

Team

“Een workshop vindt plaats in het ziekenhuis. Ik ben in Heerlen begonnen, maar toen de afdeling oncologie verhuisde naar Sittard, ben ik meegegaan. Ook heb ik een keer uitgeholpen in het ziekenhuis in Roermond”, vertelt ze. Zo’n workshop houdt in dat negen tot vijftien dames samenkomen. Een team van schoonheidsspecialisten, visagistes, een haarwerker en dames van het Toon Hermanshuis ontvangt hen dan met koffie en thee. Er wordt geleerd hoe ze, ondanks hun ziekte, hun huid moeten verzorgen. Hoe ze hun wenkbrauwen kunnen tekenen als hun haartjes uitvallen. “Dat wordt dan voorgedaan en mag ieder dan zelf nadoen. De haarwerker komt met tips over de verzorging van de hoofdhuid. Waar je op moet letten als je een pruik koopt. Enzovoorts. Vrouwen komen altijd ‘down’ naar binnen en lopend stralend, met een goed gevulde goodybag, naar buiten.”

Individueel

Mochten dames zich nou ongemakkelijk voelen in een grote groep, dan is het ook mogelijk op de website www.geefeenglimlachcadeau.nl te kijken welke schoonheidssalon zo’n verwenmoment aanbiedt in de eigen zaak. “Momenteel zijn er in de maand februari vierhonderdvijftig schoonheidsspecialisten die dit aanbieden. Wel zijn er een aantal voorwaarden. Zo mag een dame niet langer dan zeven maanden in behandeling zijn en tijdens het verwenmoment mag ze niet met chemo bezig zijn. Dan mogen bepaalde dingen namelijk niet, bijvoorbeeld epileren, harsen of scrubben.”

Bekendheid

“Wat ik jammer vind is dat er weinig bekendheid gegeven is aan deze stichting. Sommige oncologieafdelingen geven folders mee. Door drukte op die afdeling komt het daar helaas niet altijd van. Begrijpelijk ook. Als uiteindelijk de stichting toch een persoon bereikt en die een afspraak maakt, ben ik blij dat ik een bijdrage kan leveren aan een glimlach op een gezicht!”

Door Françoise Petersen
Heerlen