Carnavalsmis met Marleen Rutten in Schaesberg

De Limburgse artieste Marleen Rutten. Afbeelding: Ermindo Armino

‘Laache deed dich leëve’. Dat is het thema van de dialectmis die op carnavalszondag 3 maart om 11.11 uur in de Petrus en Paulus kerk aan de Hoofdstraat in Schaesberg wordt opgedragen. Het is inmiddels alweer het tiende jaar dat deze viering samen met talloze carnavalisten uit de hele regio wordt gehouden.

Veel carnavalisten en liefhebbers van het dialect verlenen hun medewerking aan de dialectmis. Speciale gast is zangeres Marleen Rutten uit Hunsel. Vorig jaar werkte Marleen ook al mee aan de carnavalsmis. Zij was toen aangenaam verrast door de opzet van de viering, die helemaal in het Sjeeter plat wordt uitgevoerd, en de grote belangstelling. Het thema van dit jaar verwijst naar haar bekende lied van Lache duit dich laeve. Tijdens de eucharistieviering zal Marleen niet alleen het themalied ten gehore brengen, maar ook enkele andere liedjes uit haar uitgebreid repertoire.

De organisatie ligt in handen van ’t Fèscomité Dialecmès Sjaasberg Waggelt. Onder leiding van pastoor Freek Jongen heeft het comité weer gezorgd voor toepasselijke teksten en liederen. De kerk zal weer feestelijk worden versierd.

Mit De Moel

Prins Mathijs I met adjudant evenals zijn gevolg van d’r Schaesbergse Vasteloavendsverein en Jeugdprins Jayden I maken zo een waardige start van de drie dolle dagen. Het Schaesbergse zangduo Kortiszonen brengt voorafgaand aan de viering enkele liederen ten gehore. Sjpasskapel Mit De Moel D’r Aa zal het geheel muzikaal omlijsten en de Schola Cantorum Sancti Petri et Pauli zorgt voor de vocale bijdrage. D’r Prinse Road Schaesberg sluit de viering als vanouds af met de sjlager Vieër kome zoë ja nurges het lied waarmee zij in de PLK-finale stonden. Na afloop van de mis vindt in het parochiezaaltje en de naastliggende tent, onder het genot van een poefel en een drankje, nog een gezellige nazit plaats die muzikaal door accordeonist Martin Scheilen wordt opgeluisterd.

Aswoensdag

Traditiegetrouw worden de drie carnavalsdagen voor velen met een traan en een lach op dinsdagavond weer afgesloten. De prins legt zijn steek af, het pakje, de schmink en de pruik worden weer opgeborgen Op 6 maart gaat het roer om tijdens de speciale Aswoensdagviering om 19.00 uur in de parochiekerk van de Petrus en Paulus aan de Hoofdstraat in Schaesberg . Met een beetje weemoed wordt enerzijds nog even achteromgekeken, maar anderzijds wordt de blik ook alweer vooruit gericht naar de tijd van Pasen. Veel carnavalisten zullen met het askruisje op waardige wijze echt een punt achter het carnavalsseizoen zetten. Hier en daar wordt nog in een harinkje gehapt en een laatste drankje genuttigd maar dan is het ook tot de 11e van de 11e echt weer voorbij. De eucharistieviering op Aswoensdag 6 maart vindt evenals de dialectmis plaats in de kerk van de Petrus en Paulus in Schaesberg. Deze viering wordt opgeluisterd met mooie stemmige liedjes van Ronald Scipio en Susanne Schmitz. Aan het einde van de viering kan iedereen een askruisje halen.

Door Wil Wagenvoort
Landgraaf