Witte Huis: Trump gaat noodtoestand uitroepen om omstreden grensmuur te bouwen

President Trump kondigt een zeer uitzonderlijke maatregel aan: een nationale noodtoestand. Op die manier passeert hij het Congres en kan hij miljarden vrijmaken om de grensmuur te laten bouwen. Afbeelding: AFP

De Amerikaanse Donald Trump is van plan de noodtoestand uit te roepen om de financiering van de grensmuur in het zuiden van het land mogelijk te maken.

Door het uitroepen van de noodtoestand heeft Trump geen toestemming nodig van het Congres om de omstreden muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. Dat heeft een woordvoerster van het Witte Huis donderdag bevestigd.

Federale overheid

Daarnaast tekent de president een wet die de gedeeltelijke sluiting van de federale overheid voorkomt. Eind januari kwam er een einde aan de eerste shutdown. Vijf weken lang lag een groot deel van de overheid plat doordat de Democraten niet van plan waren 5,7 miljard dollar uit te trekken voor de bouw van een 345 kilometer lange muur om illegalen buiten de deur te houden. Republikeinen en Democraten waren het eens geworden om 1,37 miljard dollar uit te trekken voor de grensmuur, maar daar lijkt Trump dus geen genoegen mee te nemen.

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en leider van de Democraten, meldt dat haar partij ‘gepast’ zal reageren. Ze dreigt met juridische maatregelen als Trump inderdaad de noodtoestand afkondigt. ,,De situatie aan de grens is geen noodgeval”, beklemtoont ze. Met de afkondiging ervan zou Trump overigens ook een precedent scheppen dat zowel door Democraten als Republikeinen niet wordt getolereerd’’, waarschuwt ze.

Door AD/Sanne Schelfaut

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen