LVK-finalist met een missie: straatcarnaval vieren met blaaskapellen

Afbeelding: Marcel van Hoorn

Herriemenie Miserabel staat vrijdagavond in de finale van het LVK. Belangrijker dan winnen is voor de Heerlense blaaskapel de missie om straatcarnaval met blaaskapellen in ere te houden.

Het is voor de Heerlense carnavalsvierder één van de mooiste spontane feestjes met vastelaovend: de spontane concerten die Miserabel op het bankje voor café Pelt geeft. Vroeger gebeurde dit op het muurtje bij Bijsmans, maar dat café is al een paar jaar gesloten. Met het Miserabal, vorig jaar op carnavalszondag, deden ze een poging om het straatcarnaval, waar Maastricht zo bekend om staat, ook in Heerlen groot te maken.

Derde LVK-finale

Met Jabadabai staat Miserabel met Bart & Emil vrijdagavond in de finale van het LVK in Maastricht. De eerste twee finales leverden een tweede en een derde plek op. Belangrijker dan winnen is echter de missie van Miserabel: straatcarnaval vieren met blaaskapellen.

Onder het motto Groeëtste Famielie va Limburg grijpt Miserabel de finaleplaats aan om straatcarnaval te promoten. „Om te laten horen en zien hoe lekker het is om met vrienden te spelen”, zegt Miserabel-voorzitter Remko de Jong. „Op de hoek van de straat met je sjpaskapel. Of met een dak boven je hoofd bij de harmonie of fanfare. Of gewoon lekker blazen op een trompet die je bij opa op zolder hebt gevonden. Samen muziek maken bij de familie van Limburgse muzikanten”.

Challenge

En om dat gevoel te onderstrepen heeft Miserabel een challenge opgezet om de Groeëtste Famielie va Limburg te vormen. Muzikanten worden opgeroepen om samen met familieleden hun favoriete nummer te spelen, op te nemen en in te sturen en zo de grootste muzikale familie van Limburg te maken. Voor de vastelaovend wordt een clip gemaakt van alle inzendingen. En in de tussentijd worden onder de inzenders mooie prijzen verloot.

Maar het belangrijkste is voor Miserabel dat oud en jong wordt gestimuleerd om met elkaar muziek te maken. Voorzitter De Jong: „Blijf muziek maken, kom bij Miserabel of richt je eigen sjpasskapel op en bouw met carnaval een feestje op iedere straathoek.”

Meer info: www.miserabel.nl.

Door Frank Benneker