Zes oppositiepartijen willen rekenkameronderzoek na spionageaffaire

Wethouder John Aarts

Zes oppositiepartijen in de gemeenteraad van Maastricht vragen de rekenkamer om een onderzoek in te stellen naar aanleiding van de spionageaffaire.

De afgelopen weken was Maastricht in de ban van het bespioneren van ambtenaren door een recherchebureau naar aanleiding van uitgelekte notulen. Dat leidde dinsdag en woensdag tot een heftig debat in de gemeenteraad en tot een motie van wantrouwen tegen wethouder John Aarts en een motie van afkeuring tegen het voltallige college. Beide moties haalden het niet.

Nu vragen de zes oppositiepartijen de onafhankelijke rekenkamer haar licht te laten schijnen over die affaire. Het gaat daarbij vooral over de vraag welke lessen het college kan trekken voor de toekomst. Wat is er gebeurd, wat ging er fout en hoe kan dat voorkomen worden? De oppositiepartijen menen dat de affaire niet op zichzelf lijkt te staan omdat de sfeer op de werkvloer al jaren niet best is. Dat blijkt uit eerdere onderzoeken van de arbeidsinspectie.

Het college van burgemeester en wethouders beloofde woensdag weliswaar zelf beterschap, maar de zes oppositiepartijen vinden het een goed idee dat een onafhankelijke instantie naar de zaak kijkt. Het is niet bekend of de rekenkamer het verzoek honoreert. De rekenkamer beschikt over een eigen budget en besluit zelf welke onderzoeken worden uitgevoerd. De vijf leden, die geen enkele binding hebben met het bestuur van de gemeente, zijn bevoegd alle informatie op te vragen die nodig is, ook bij instellingen met een financiële binding met de gemeente, dus ook bij het Shared Service Center Zuid-Limburg.

Door Peter Bruijns en Joos Philippens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Heerlen