Roermond heeft goede hoop op behoud Bevrijdingsfestival

Het Bevrijdingsfestival vindt in 2019 in elk geval nog op en rond de Markt in Roermond plaats. Afbeelding: Rene Corten

Roermond heeft goede hoop ook na dit jaar het Bevrijdingsfestival te kunnen behouden met een nieuwe locatie waar de organisatie vooruit kan.

Dat liet burgemeester Rianne Donders doorschemeren tijdens de raadsvergadering donderdag waarin het bevrijdingsfestival werd besproken op instigatie van de VVD. Volgens de burgemeester is er overeenstemming over een locatie die een heel eind in de richting komt van het evenemententerrein in Sittard waar de Stichting Bevrijdingsfestival Limburg eigenlijk dit jaar al naar uit had willen wijken. De reden: in Roermondse binnenstad zit ze qua groei aan de grens.

Volgens Donders is de stichting zelf ook zeer te spreken over de potentiële locatie. Meer kon de burgemeester er niet over kwijt. Aangezien het een plek is waar de stichting door kan groeien, gaat het ongetwijfeld om een terrein aan de rand van de stad, waar de organisatie de verdiensten uit horeca niet hoeft te delen met cafés. Het enige dat de beoogde plek niet heeft ten opzichte van Sittard zijn geluidsvoorzieningen, oftewel ‘plug in and play’ zoals de burgemeester het omschreef.

Toekomstvisie

Donders beloofde samen met wethouder Angely Waajen (Evenementen) alles op alles te zetten om het Bevrijdingsfestival ook na dit jaar in Roermond te houden. Daar beslist ook gouverneur Theo Bovens over. Hij heeft de organisatie opgedragen een toekomstvisie te maken op basis waarvan een geschikt terrein kan worden gezocht. Die (nog geheime) visie ligt er inmiddels. Ze bevat voor Roermond „geen verrassende zaken”, aldus de burgemeester.

Lees ook: Bevrijdingsfestival Limburg: eerst een visie, dan pas een (nieuwe) locatie

Het persbericht eind vorig jaar van de Stichting Bevrijdingsfestival dat ze naar Sittard verhuisde, zorgde voor een schok in Roermond. Door tussenkomst van de gouverneur kwam er een compromis: Roermond in 2019; daarna op basis van de visie verder kijken.

Volgens Donders zijn de verhoudingen met het stichtingsbestuur hersteld en wordt er wekelijks vergaderd over de editie 2019 die nog op en rond de Markt plaatsvindt. Die gaat ‘al een stapje in de nieuwe richting’ dankzij een extra financiële injectie van 15.000 euro die gedeputeerde Ger Koopmans bij Provinciale Staten los wil peuteren, wist wethouder Waajen te melden. Roermond wil eenzelfde bedrag als extraatje op tafel leggen.

Door Gertie Driessen
Roermond