Gemeente kijkt mee bij proefboringen in Epen

Grondmetingen bij Terziet voor de Einsteintelescoop. Afbeelding: Peter Schols

Bij de proefboringen voor de Einsteintelescoop bij Epen kijkt de gemeente Gulpen-Wittem mee naar andere mogelijkheden de bodemgesteldheid in het Geuldal te benutten.

De boringen zijn gevorderd tot een diepte van bijna tweehonderd meter. Of de ondergrond bij Epen stabiel is voor een ondergrondse meetinstallatie voor zwaartekracht - de Einsteintelescoop - zal nog moeten blijken. Daarvoor moet nog verder geboord worden.

De gemeente Gulpen-Wittem is zelf niet rechtstreeks betrokken bij de proefboringen in de buurtschap Terziet, maar volgt de werkzaamheden daar wel op de voet. Benieuwd of er in die ondergrond iets zit wat in de toekomst mogelijk gebruikt kan worden voor andere projecten.

Aardwarmte

„Ik denk niet dat we bij Epen op een onbekende olielaag stuiten”, zegt wethouder Guido Houben. „Maar wellicht zit daar wel mineraalwater in de grond, of vinden we daar aardwarmte die we in de toekomst kunnen gebruiken om huizen en andere gebouwen te verwarmen.”

Het onderzoek naar mogelijke ‘bijvangsten’ is geen doel op zich, benadrukt Houben. „Maar als je daar toch aan het boren bent, is het altijd goed om te kijken naar dergelijke neveneffecten. Zeker als je, zoals wij, duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.”

Drinkwaterkwaliteit

De eerste resultaten zijn bemoedigend, vindt Houben. Of er aardwarmte gewonnen kan worden is nog niet duidelijk, maar het grondwater heeft er volgens de wethouder ‘bijna drinkwaterkwaliteit’. Alleen de concentratie zink is hoog, maar dat geldt voor het hele Geuldal.

Door René Willems