Justitie wil officieren van justitie in Spanje en Verenigde Staten

Afbeelding: ANP XTRA

Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat dit jaar nog officieren van justitie plaatsen in Washington en in Spanje. Dat maakte het OM in Den Haag bekend.

De werving van deze liaisonofficieren is inmiddels gestart. Een liaison is een ‘verbindingsofficier’ tussen het Nederlandse en buitenlandse OM waar de functionaris is gestationeerd. De liaisons moeten zich vooral bezig gaan houden met grote zaken als internationale fraude, mensensmokkel, witwassen, internationale drugshandel, terrorisme en cybercriminaliteit. In Italië zit al sinds 2014 een Nederlandse liaison-magistraat die vooral betrokken is bij onderzoek naar mensensmokkel, aldus de woordvoerster.

Samenwerking

De liaisonofficieren gaan zich vooral bezighouden met de verdere samenwerking tussen de beide landen. Het OM wil de internationale samenwerking intensiveren, omdat criminaliteit niet ophoudt bij de landsgrenzen, maar steeds internationaler wordt. De noodzaak tot internationale samenwerking neemt daardoor ook toe, aldus het OM. Het is mogelijk dat in de toekomst het aantal OM-liaisons in het buitenland verder wordt uitgebreid.

Door ANP

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen