Club straft speler die scheidsrechter aanviel: ‘Ik snap niet wat hem bezielde’

Afbeelding: iStock

Amateurvoetbalclub SV Eikenderveld uit Heerlen heeft zijn speler die in het duel met Voerendaal zondag de scheidsrechter aanviel, per direct geschorst en wacht verder de sanctie(s) van de KNVB af.

„Onacceptabel en niet te verteren. Ik snap niet wat hem bezielde”, zegt Eikenderveld-voorzitter Theo Habets over de daad van Abdellah Naim, die als wisselspeler kort voor tijd een reservebal tegen de wedstrijdbal aan schoot. Spelbederf, volgens arbiter Stan Claassen, die hem de gele kaart wil tonen. „Maar ik was niet degene die de bal schoot”, blikt Naim een dag later terug. „Ik probeerde hem dat duidelijk te maken door zijn hand te pakken. Dat is niet goed, maar het gebeurde gewoon.”

Rapport

Claassen bleef bij zijn besluit en de speler liet hem niet los. Sterker nog: hij trok hem half over de afrastering om te voorkomen dat hij rood zou krijgen. „Mijn medespelers trokken me van hem af, maar dat hielp niet. Ik weet niet wat me overkwam. Ik houd alleen niet van onrecht. De actie valt niet goed te praten. Ik moet gewoon met mijn handen van de scheidsrechter afblijven.”

De twintigjarige arbiter uit Deurne heeft rapport opgemaakt. De zaak ligt nu in handen van de aanklager, die zal de visies van alle betrokken partijen opvragen en uiteindelijk een schikkingsvoorstel doen. Mocht de speler of de club in beroep gaan, wordt het een tuchtzaak, waarna nog hoger beroep mogelijk is. „Ik verwacht een zware schorsing en zal die moeten accepteren”, zegt Naim schuldbewust. „Ik breng de vereniging in diskrediet en laat ook de jongens nog eens in de steek.”

Lees ook: Heerlense voetballer valt scheidsrechter aan

Het is niet voor het eerst dat het mis gaat bij Eikenderveld. In het seizoen 2016/2017 werden drie wedstrijden van de clubs -toen nog vijfdeklasser- gestaakt. Eerst een bekerduel met Voerendaal. De keeper werd vervolgens één jaar en vijf maanden geschorst voor het slaan van een toeschouwer. Daarna haalden twee competitiewedstrijden, allebei in maart 2017, het einde niet. Eerst tegen SV Brunssum (aanhoudend commentaar op de scheidsrechter), later tegen KVC Oranje (dat voelde zich bedreigd en weigerde verder te spelen). Het betekende punten in mindering en honderden euro’s boete.

Spuwen

Vorig seizoen, het kampioensjaar van de Heerlenaren, werden een speler als een begeleider respectievelijk twee en één jaar uitgesloten voor het bedreigen en bespuwen van de arbiter (de speler) en het geven van een kopstoot aan de grensrechter van NEC’92 (de begeleider). De voetbalbond wil niet zeggen of Eikenderveld behoort tot de circa veertig risicoverenigingen die Nederland telt. De club zelf geeft alleen aan ooit een eenmalig gesprek met de KNVB te hebben gevoerd.

Sinds het seizoen 2015/2016 houdt de bond bij welke clubs meer dan gemiddeld voorkomen in tuchtzaken. Met die verenigingen gaat de KNVB eerst in gesprek om te komen tot verbetering. Werkt dat niet, wordt de aanpak dwingender en wordt ook de gemeente erbij betrokken. Als dan nog altijd geen vooruitgang zichtbaar is, valt de bond terug op straffen. Met als zwaarst mogelijke dat de club wordt geroyeerd.

Luister ook naar onze voetbalpodcast:

Abonneer je op onze podcast via Spotify of iTunes

Door onze verslaggevers

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen