Fietsbank Maastricht: zet gegeven fiets niet op Marktplaats

De Fietsbank Maastricht knapt fietsen op voor mensen die het niet breed hebben. Afbeelding: Fotopersbureau Image

De Fietsbank Maastricht trekt aan de bel vanwege hun fietsen die via Marktplaats te koop worden aangeboden: ‘Heb je hem niet meer nodig, breng hem dan terug. Andere mensen kunnen hem goed gebruiken.’

Medewerkers van de Fietsbank zagen onlangs meermaals fietsen op Facebook te koop staan, die door hen waren weggegeven. De Fietsbank knapt met vrijwilligers tweedehandsfietsen op voor mensen die het niet breed hebben. Het verkopen gebeurt overigens niet heel vaak, maar recent is het een paar keer door vrijwilligers gesignaleerd.

Begrijpelijk

Het is ook begrijpelijk, vindt coördinator Ed Redmeijer van de Fietsbank. „Als je de keuze hebt tussen een fiets of eten voor je kinderen op tafel, dan snap ik het wel. Wat dat betreft zijn we ook wel coulant.”

Als hij een van zijn fietsen voorbij ziet komen op Marketplace Maastricht op Facebook, stuurt hij de verkoper een persoonlijk berichtje om ze ervan bewust te maken dat dit niet de bedoeling is. „Meestal wordt de advertentie dan snel verwijderd.”

Doorverkopen

Wie een nieuwe fiets meekrijgt, tekent ook een bruikleenovereenkomst, waarin staat dat je de fiets moet teruggeven als je hem niet meer nodig hebt. Het doorverkopen van tweedehands fietsen is een ander verhaal, aldus Redmeijer. „Dat is niet te handhaven. Wij steken onze energie daarbij hier liever in positieve zaken.”

De Fietsbank is een Maastrichts initiatief dat al sinds 2014 bestaat. Er is een winkel en werkplaats in Pottenberg. Jaarlijks worden 750 mensen blij gemaakt met een fiets.

Door Merel Visscher

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht