Gerechtshof: zonder verkeersbesluit geen boete betalen

Afbeelding: ANP

De rechtsgeldigheid van veel verkeersboetes staat ter discussie na een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dat bepaalde dat je alleen een boete kunt opleggen voor het negeren van een parkeerverbod, als dat verbod ook in een verkeersbesluit is vastgelegd.

Die uitspraak geldt dan meteen voor alle verkeersborden en lijnen op en langs de weg, stellen verkeersjuridisch expert Sander Bonhof en verkeersjurist Herbert Korbee. Veel borden staan echter al tientallen jaren op dezelfde plek. Gemeenten en andere wegbeheerders weten vaak niet meer of er ooit een formeel besluit voor is genomen, en kunnen dat vaak in verouderde archieven ook niet nagaan, aldus de twee.

Discussie

Het arrest van het hof dateert van eind vorig jaar. Sinds Bonhof en Korbee een publicatie in het maartnummer van vakblad Verkeerskunde hebben aangekondigd, is de discussie onder deskundigen losgebarsten.

Limburgse wegbeheerders reageren heel divers op de ontwikkeling. Een woordvoerster van de gemeente Venray laat weten dat de gemeente zich nog aan het beraden is. Roermond zegt dat het moeilijk is te traceren welke van de 10.000 gemeentelijke borden een verkeersbesluit heeft. Heerlen heeft hetzelfde probleem, vooral met borden die lang geleden zijn geplaatst. Maastricht zegt dergelijke omissies te herstellen tijdens ‘opschoonacties’. Toch zeggen de gemeenten, net als Venlo en de provincie, geen problemen te verwachten.

Overstelpt

De twee juristen denken dat die problemen wel komen, en dat overheden overstelpt gaan worden met verzoeken om inzage in verkeersbesluiten. Sinds 2013 worden die online gepubliceerd. Voor die tijd was vaak een advertentie in een huis-aan-huisblad voldoende. Volgens Korbee worden verkeersbesluiten vaak ook pas achteraf genomen. Wie voor die tijd beboet is, kan die boete dus aanvechten.

Volgens jurist Clemens Meerts uit Beegden, die veel verkeersboetes aanvecht, zou je nu bij veel boetes het verkeersbesluit op kunnen vragen. Dat is echter niet alleen omslachtig voor de gemeente, maar ook voor de beboete automobilist, waarschuwt hij. „Je moet aantonen dat een besluit niet is genomen. Dat is vaak moeilijker dan bewijzen dat iets wél is gebeurd.”

Lees ook: Ongestraft gassen langs wegwerkzaamheden lijkt mogelijk

Door Paul Bots

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen