Modeontwerper Karl Lagerfeld (85) overleden

De iconische modeontwerper Karl Lagerfeld is overleden.

Dat meldt de Franse krant Le Figaro. Hij is 85 jaar oud geworden.

De Duitse modeontwerper, fotograaf en stilist was al verscheidene weken ziek. Hij miste vorige maand twee belangrijke modeshows van Chanel in Parijs, maar het modebedrijf zei toen alleen dat hij zich moe voelde. Het was de eerste keer dat hij een show miste.

Modeontwerper Karl Lagerfeld (85) overleden
Foto: Reuters

Lagerfeld werd geboren in Hamburg en vestigde zich begin jaren vijftig in Parijs. Daar groeide hij uit tot een van de belangrijkste naoorlogse couturiers. De Duitser werkte behalve voor zijn eigen merk ook voor Chanel en Fendi. Tijdens zijn carrière had hij diverse muzes, zoals het voormalig Duitse topmodel Claudia Schiffer. Haar liet hij zonder dat ze enige ervaring had meelopen in een van zijn shows, wat direct haar doorbraak betekende. Schiffer sloot in haar carrière tientallen shows van Chanel af. Ook Twilight-actrice Kristen Stewart was een van zijn muzes. Ze was onder meer te zien in een korte Chanel-film, die zelf door Lagerfeld werd geregisseerd.

Modeontwerper Karl Lagerfeld (85) overleden
Foto: Reuters

Hij stond erom bekend zijn mening niet onder stoelen of banken te steken. Zo deed hij in 2017 een aantal pittige uitspraken over het vluchtelingenbeleid van de Duitse regering. Vorig jaar haalde hij het nieuws omdat hij helemaal klaar was met de #metoo-beweging. ,,Je kunt als designer bijna niets meer doen zonder een klacht aan je broek te krijgen”, vond hij. ,,Als je niet wilt dat er aan je slipje wordt getrokken, moet je geen model worden!’’

Lagerfeld ontving verschillende prestigieuze prijzen. Zo kreeg hij in 2016 de Outstanding Achievement Award tijdens de British Fashion Awards en in 2017 (na afloop van de Chanel-modeshow) de La Médaille Grand Vermeil de la Ville de Paris, de belangrijkste ereprijs voor Parijzenaren uitdeelt.

Modeontwerper Karl Lagerfeld (85) overleden
Foto: Reuters
Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen