In Geleen ontworpen Rock ’n Rollator laat mindervaliden swingen

Bas, Megan, Kathinka en Myrthe (v.l.n.r.) tijdens hun presentatie in de aula. Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Zes jaar geleden startte het Graaf Huyn College met een nieuw vak: Onderzoek en Ontwerpen. Dinsdag presenteerden leerlingen van 5 havo en 6 vwo de resultaten van hun meesterproeven. Voor het vwo was dit de eerste keer.

In het Technasiumlokaal van het Geleense college hangt een gezonde spanning. In alle hoeken wordt de laatste hand gelegd aan bouwsels. Michelle Sparnaaij is als technator vanaf het begin betrokken bij het nieuwe vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). „We zijn zes jaar geleden gestart met dit technische vak. Graaf Huyn College, Sophianum (Gulpen, red.) en het Bernardinuscollege (Heerlen, red.) werken daarbij samen. Leerlingen moeten op zoek naar opdrachtgevers. Ze leren zo niet alleen om in teamverband te werken, maar ook vooruit te denken en taken te verdelen.”

Opdrachtgevers

In de brugklas wordt gestart met het vak en zoekt de school naar opdrachtgevers. In de jaren daarna zullen de leerlingen dat zelf moeten gaan doen. „Ze bouwen als het ware een portfolio op en zullen zelf moeten solliciteren.” De opdrachtgevers variëren van dancefestival Neverland, dat de mogelijkheden van een campingverblijf wilde laten onderzoeken, tot MUMC+.

Megan Bos (18), Myrthe van Kan (17), Katinka Ummels (17) en Bas Meijs (18) solliciteerden bij Hogeschool Zuyd. Als opdracht kregen ze mee: ontwerp een vernieuwde versie van de rollator met onderarmschalen. „Mensen met letsel aan de onderarmen kunnen geen gebruikmaken van een normale rollator”, legt Katinka uit. „Ze kunnen deze niet goed vasthouden of krijgen rugklachten omdat ze voorovergebogen lopen.”

Eisen

Er werden nogal wat eisen gesteld aan de nieuwe loopwagen. „De rollator moest opklapbaar en makkelijk te vervoeren zijn en een zitje bevatten”, vertelt Bas. Maar ze komen tijdens de ontwikkeling meer zaken op het spoor. „Zo hebben we achter de armleuning nog een plankje bevestigd, zodat de gebruiker meer kracht kan zetten”, vertelt Myrthe. Ook moest er een naam worden verzonnen. Het werd Rock ‘n Rollator. „We wilden een swingende naam.”

Proefpersoon Tim, patiënt bij Radar, mocht als eerste testen. „Hij begon te huilen van blijdschap. Tim was buiten adem omdat hij nog nooit zo snel gelopen had. Een groter compliment kun je niet krijgen”, vertelt Katinka zichtbaar trots. „Het is ook de bedoeling dat hij de rollator straks krijgt als hulpmiddel bij zijn revalidatie.”

Cijfer

„We hebben gehoord dat we een hoog cijfer krijgen”, weet Bas. Welk cijfer geven ze zichzelf eigenlijk? „Een negen”, klinkt het in koor. „Er zijn nog wat zaken die beter kunnen, maar vanwege de kosten hadden we daar geen ruimte voor.” De Rock ’n Rollator heeft nu 414 euro gekost. „Maar dat komt omdat we alles particulier hebben moeten kopen, bij een grote oplage daalt dit bedrag.”

„Het daadwerkelijke cijfer wordt bepaald door expertbegeleiders van de Universiteit Maastricht, die ook nauw betrokken zijn bij het project, de opdrachtgever en de docent”, vertelt Michelle. En dat cijfer werd... een 9,6.

Door Paul Dolhain

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Sittard-Geleen