Bedrijven tegen grootschalige huisvesting arbeidsmigranten op Leuken-Noord in Weert

Op Greenport Venlo wordt momenteel gebouwd aan en Labour Hotel voor arbeidsmigranten. Afbeelding: archief Lé Giesen

Ondernemers van Leuken-Noord in Weert willen niet dat er honderden arbeidsmigranten in een kamp op hun bedrijventerrein gevestigd worden.

Ze vinden grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten niet passen op een bedrijventerrein met ondernemingen die vallen onder de zware milieucategorie 5. In de buurt van de beoogde locatie voor huisvesting aan de Graafschap Hornelaan op Leuken-Noord liggen onder meer een rioolzuiveringsinstallatie, een milieucentrum en recyclingbedrijven.

„We zijn ervoor om arbeidsmigranten op een nette manier te huisvesten, maar niet in een groot kamp op een bedrijventerrein als het onze”, zegt Wijnand Hendriks, directeur van een van de bedrijven op Leuken-Noord.

Volgens Hendriks is het overgrote deel van zijn collega’s op Leuken-Noord tegenstander van massale huisvesting van arbeidsmigranten op hun bedrijventerrein. Hij twijfelt er verder aan of de Weerter bedrijven wel zoveel arbeidsmigranten nodig hebben. Volgens hem worden ze waarschijnlijk vooral buiten Weert tewerkgesteld.

Overlast

Bij de gemeente zijn vijf verzoeken ingediend voor de huisvesting van arbeidsmigranten op bedrijventerreinen. De gemeente wil maximaal duizend arbeidsmigranten toestaan op drie locaties. Per locatie zouden maximaal vierhonderd gastarbeiders mogen verblijven. Vergunningaanvragen zijn bij de gemeente binnen voor het terrein aan de Graafschap Hornelaan op Leuken-Noord en voor een terrein aan de Peelterbaan op bedrijventerrein De Kempen.

Petitie

Omwonenden in de wijk Leuken hebben vorige week al aangegeven fel tegen huisvesting aan de Graafschap Hornelaan te zijn. Ze vrezen overlast en gevaarlijke situaties. Daarop werd een petitie op internet gestart tegen grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten. Die werd ruim duizendmaal ondertekend, maar verdween dit weekeinde plotseling van internet.

Inwoners van Leuken zijn nu van plan een nieuwe petitie te starten.

Op Facebook geeft de wijkraad Leuken aan zorgen te hebben over de plannen aan de Graafschap Hornelaan. Hij wil echter de ‘zaak eerst objectief in beeld brengen’.

Nederweert

In buurgemeente Nederweert hebben VVD en CDA aan hun college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over deze kwestie. Volgens beide partijen is er onder een aantal inwoners van Nederweert onrust ontstaan over de plannen aan de grens met hun gemeente. VVD en CDA vragen zich onder meer af of het college was geïnformeerd over de Weerter plannen en wat het daarvan vindt.

INFO

Tegenstand

Vorige week werd al duidelijk dat omwonenden in de wijk Leuken tegen de komst van veel arbeidsmigranten in de Graafschap Hornelaan zijn. Nu zijn ook ondernemers tegen.

Door Leon Janssen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen