Universiteit Maastricht benoemt hoogleraar zwaartekrachtstudies

Een impressie hoe Einstein Telescope er uit zou kunnen zien. Afbeelding: Nikhef

De Duitser Stefan Hild wordt de nieuwe hoogleraar zwaartekrachtstudies aan de Universiteit Maastricht (UM). Met zijn benoeming treedt de universiteit formeel toe tot het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef, dat ijvert voor de komst van Einstein Telescope.

Hild is nu hoogleraar aan de universiteit van Glasgow. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van ET Pathfinder, een prototype van Einstein Telescope. Hij maakt al jaren deel uit van het internationale team van wetenschappers dat zich bezig houdt met de detectie voor zwaartekrachtgolven.

Nikhef

Door toe te treden tot het samenwerkingsverband van het instituut Nikhef sluit de UM aan bij vijf andere universiteiten die hier al bij zijn betrokken: de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bèta

De benoeming van een hoogleraar zwaartekrachtstudies in Maastricht werd al enige tijd verwacht. De UM wil de komende tijd nog meer toonaangevende wetenschappers aanstellen die zich richten op de fundamentele natuurkunde. Het past binnen de strategie om de bèta faculteit Science and Engineering te versterken.

Detector

Op dit moment wordt in Terziet bij Epen een grondboring verricht om te bekijken of de bodem geschikt is voor de komst van een ondergrondse zwaartekrachtdetector. Het fijngevoelige instrument moet op twee- tot driehonderd meter diepte komen en krijgt een driehoekige vorm met armen van tien kilometer lang. Einstein Telescope vergt een investering van meer dan een miljard euro. Behalve de Euregio is ook Sardinië in de race; in 2022 of 2023 moet duidelijk worden waar de detector komt.

Door Vikkie Bartholomeus

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Gulpen-Wittem