Kènjeroptoch trekt zondag door centrum Sittard

Afbeelding: Etienne Zegers

De week voor vastelaovend, trekt vanaf 13.33 uur de Kènjeroptoch door de straten. Als de weergoden de Sittardse kinderen goed gezind zijn, belooft het wederom een fantastische dag te worden, waarin tienduizenden bezoekers de Marotte-stad overspoelen.

Het jubilerende (5x11-jarig) Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) heeft de route voor 2019 iets aangepast ten opzichte van vorig jaar. Zo is de lus Begijnenhofstraat-Kloosterplein-Oude Markt weer in de route opgenomen.

De opstart is wederom op het terrein van het voormalig ziekenhuis. Vervolgens trekt de optocht via de Rijksweg Noord, Walramstraat, Overhovenerstraat, Steenweg, Voorstad, Brandstraat, Limbrichterstraat, Begijnenhofstraat, Deken Tijssenstraat, Kloosterplein, Oude Markt, Markt, Limbrichterstraat (bij Stadspomp linksaf), Molenbeekstraat, Nieuwstraat, Plakstraat, Putstraat naar de Markt alwaar de ontbinding zal plaatsvinden.

Lees ook: Eerste Kènjer Sjurie bij Kènjer Optoch Zitterd

Na afloop zullen scholieren van diverse Sittardse basisscholen liedjes zingen waarmee ze aan het Kènjer Vastelaovesleidjes Konkoer (KVL) hebben deelgenomen. Aansluitend gooit stadsprins Rob I de eerste sinaasappel, als startsein voor de traditionele appelesieneraege. Deze wordt gevolgd door de prijsuitreiking. Naast de optochtjury, gaat zondag ook voor het eerst de Kènjer Sjurie aan de slag. Deze bestaat uit acht schoolgaande kinderen. Samen met de jury beoordeelt ze de deelnemende Kèrkes (wagentjes gemaakt door kinderen). Daarnaast beoordeelt ze ook de speciale prijzen Sjoons verkleid Mechelke (mooist verklede meisje) en Sjoons verkleide Sjnaak (mooist verklede jongen). Tevens reikt de Kènjer Sjurie aan de winnaars van deze twee speciale prijzen een eigen Kènjer Sjurie vaenke uit.

Dit jaar valt er ook een speciale familieprijs te winnen voor ouders die samen met hun kinderen meetrekken in de optocht: de Gouwe Paplaepel. De Kèrkes vormen vanaf dit jaar een aparte categorie. Het drie geleden opgestarte Kèrkes-project blijkt een succes. Dit jaar zijn in de optochthal maar liefst acht kèrkes gebouwd. Opvallend is dat naast de kwantiteit ook de kwaliteit van de Kèrkes een duidelijk stijgende lijn vertoont.

Het aanmelden voor de Kinderoptocht is niet verplicht, maar het OKZ roept deelnemers wel dit toch te doen via de website www.optoch.nl.

Door Redactie
Sittard-Geleen