Meer vaart achter Maastrichts retailpark Belvédère

Maastricht wil een ‘kralensnoer’ aan winkels van de binnenstad via het Sphinxkwartier naar retailpark Belvédère. Daarvoor moeten wel enkele bestemmingsplannen worden aangepast.

Om de realisatie van het nieuwe retailpark Belvédère mogelijk te maken, moeten winkelcentrum Noorderbrug en het Sphinxkwartier een deel van hun winkelcapaciteit prijsgeven. In het Sphinxkwartier wordt het winkeloppervlak teruggebracht van 30.000 naar 20.000 vierkante meter. In het bestemmingsplan Noorderbrug gaat het aantal vierkante meters van 20.000 naar 16.500 vierkante meter.

Noorderbrug

De gemeente Maastricht werkt al geruime tijd aan een nieuw ontwerpbestemmingsplan voor het gebied ten noorden van de nieuwe aanlanding van de Noorderbrug. Retailpark Belvédère wordt met 28.500 vierkante meter aan winkeloppervlak en 15.000 vierkante meter aan leisure gezien als dé plek voor grootschalige en perifere detailhandel. Op dit moment zijn er al een Gamma en een Praxis (de grootste van Nederland) gehuisvest.

De gemeente Maastricht wil een ‘kralensnoer’ aanleggen van de binnenstad via de Sphinx naar Belvédère. Dat kost echter meer tijd dan verwacht. Om de bouw van het retailpark niet te vertragen, stemde de gemeenteraad vorig jaar al in met een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Noorderbrug.

Woonwinkels

In eerste instantie wordt 7500 vierkante meter winkeloppervlak gerealiseerd op de hoek van de Fort-Willemweg-Belvédèrelaan-Pontonniersweg. Daar moeten vijf woonwinkels komen. Het betreft vestigingen van Beter Bed/Beddenreus, LeenBakker, Kwantum, Jysk en Carpet Right. Daartegen loopt momenteel nog een procedure bij de Raad van State. Inzet is het al dan niet aanwezig zijn van voldoende parkeerplaatsen.

De woonwinkels en beddenzaken moeten de opmaat vormen voor een retailpark van maximaal 28.500 vierkante meter groot. Hoe en door welk soort zaken die winkeloppervlakte wordt ingevuld, is niet in beton gegoten. „Dat moet voor een deel organisch gaan”, zegt woordvoerder Erwin Gerardu van Belvédère.

Ter inzage

De herschikking van het winkeloppervlakte is volgens hem voornamelijk een „papieren oefening”. Het ontwerpbestemmingsplan Retail Belvédère alsook de ontwerpbestemmingsplannen partiële herziening Noorderbrug en partiële herziening Sphinx liggen nog tot en met 28 maart ter inzage.

Door Pascale Thewissen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht