Lekker eten met carnaval, maak alvast deze romige kalfsragout!

  • Met de dolle dagen hoef je echt niet alleen maar frikandellen of pizza te eten... plan vooruit!
Tète de veau is een van onze carnavalsfavorieten. De romige kalfsragout is ideaal om een paar dagen van tevoren te maken. Lekker met stokbrood of rijst, maar hardgekookt ei en augurk horen er altijd bij!

Tète de veau
Voor 4 personen
Bereiden: 30 minuten
Koken: 1 uur

Ingrediënten
1 kilo kalfslappen
2 vleesbouillontabletten
2 blaadjes laurier
1 bakje champignons (250 gram)
4 eieren
150 gram roomboter
150 gram bloem
2 blikjes tomatenpuree (à 70 gram)
125 ml slag- of kookroom
evt. witte wijn of madeira
zoetzure augurkjes, witte rijst of stokbrood, voor erbij

Bereiden
Breng het kalfsvlees met de bouillontabletten, de laurier en 2 liter water aan de kook. Kook het vlees op laag vuur afgedekt in 1 uur zachtjes gaar. Snijd de champignons in plakjes en voeg ze na 30 minuten toe. Kook intussen de eieren in 8 minuten hard. Laat ze onder koud stromend water schrikken. Pel en snijd de eieren in plakjes.

Neem het vlees en de champignons uit de bouillon en verdeel in kleine stukjes. Houd de bouillon apart. Smelt in een pan met dikke bodem de boter. Voeg de bloem in één keer toe en bak 1 minuut mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut.

Draai het vuur laag. Schenk 1,5 liter van de apart gehouden bouillon scheutje voor scheutje en al roerende met een garde in de pan. Roer tot een gladde, gebonden saus. Voeg het vlees, de champignons en de room toe en breng op smaak met zout, peper en naar wens een scheutje witte wijn of madeira.

Serveer de tête de veau met het ei, de augurken en het stokbrood of de rijst.

Meer kookspiratie van onder anderen Janneke Philippi? Kijk ook op www.delimburger.nl/recepten

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Door Janneke Philippi