Carnavalsgoulash: met een goede bodem de vastelaovend door

Een goede goulash als bodem en je kunt er tijdens de carnaval weer tegenaan in de kroeg Afbeelding: Studio Philippi

We tellen af tot carnaval. Nog een een paar nachtjes slapen. Dat betekent dat er deze dagen al wat pannen op het vuur staan. Want goed eten is belangrijk, zeker tijdens vastelaovend, om fit op de been te blijven.

Goulash is een van onze carnavalsfavorieten. Met een pan goulash ben ik opgegroeid. Mijn moeders goulash is beslist geen authentiek recept. Wat wij goulash noemen staat in thuis- land Hongarije als pörkölt op de menukaart; bestel je er gulyás dan krijg je een kom goedgevulde goulashsoep. Maar voor ons is dit hét goulashrecept. Met herinneringen aan een keuken vol schmink, kleren her en der en confetti tot in elke hoek van de keuken.

De toefjes krulpeterselie en het wolkje koffieroom van toen heb ik in de loop der tijd verruild voor een friszure peterselieroom.

Carnavalsgoulash dus. Met paprika in de kleuren rood, geel en groen. En natuurlijk maak je meteen een flinke pan, of beter nog: twee pannen. Want de kans op spontane eters is tijdens deze dagen niet verwaarloosbaar.

Liever vegetarisch? Vervang het vlees door 600 gram gedroogde kikkererwten. Week de kikker- erwten 8 tot 12 uur in ruim koud water. Giet ze af, voeg ze in plaats van de blokjes rundvlees toe en stoof de goulash in circa 1 uur gaar.

Goulash met frisse peterselie room

Voor 8 - 10 porties

Bereiden: 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Ingrediënten voor 8-10 personen

2 kilo runderstoofvlees

50 gram roomboter

5 uien, in ringen

5 tenen knoflook, fijngehakt

2 rode paprika’s, in reepjes

1 gele paprika, in reepjes

1 groene paprika, in reepjes

1½ eetlepel paprikapoeder mild

2 flinke eetlepels bloem

1½ eetlepel karwijzaad

1 groot blik tomatenpuree (140 gram)

1 liter vleesbouillon

6 takjes peterselie

500 g zure room

Bereiding

Snijd voor de goulash het vlees in blokjes en dep goed droog met keukenpapier. Smelt de boter in een ruime stoofpan. Bak de ui, de knoflook en de paprika 5 minuten. Schep het vlees erdoor. Bestrooi met de paprikapoeder, de bloemen het karwijzaad en bak nog 2-3 minuten. Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee. Schenk de bouillon langs de rand in de pan. Breng tegen de kook.

Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in 2 uur gaar.

Hak de peterselie fijn. Roer in een kom de room los met de peterselie. Serveer de peterselieroom apart bij de goulash.

Lekker met stokbrood, friet of witte rijst.

Janneke is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl of kijk voor meer kookinspiratie ook op www.delimburger.nl/recepten

Carnavalsgoulash: met een goede bodem de vastelaovend door
Foto: Studio Philippi