Carnavalsliefdes: Caroline en Sjaak bij café Verlaek in Helden

Sjaak en Caroline verruilden de carnaval voor vakanties in Portugal en Spanje. Afbeelding: Sjaak en Caroline

Carnaval 1995 bij café Verlaek in Helden. Cupido fladdert ongezien tussen de feestende menigte met zijn laatste twee pijlen in de aanslag. Plotseling ziet hij ze, richt en schiet. Raak! Vanaf die maandag 27 februari zijn Caroline Hesen en Sjaak Peeters onafscheidelijk. Tot en met de dag van vandaag.

Hoewel Caroline en Sjaak praktisch bij elkaar om de hoek wonen, kennen ze elkaar tot die bewuste vastelaovesmaandag niet. Sterker nog, het liefdespaar van nu werd destijds slechts gescheiden door natuurgebied De Beemd waar hun ouderlijke huizen hemelsbreed ongeveer een kilometer van elkaar liggen. “We hadden elkaar natuurlijk wel eens gezien”, bekent Caroline. “We komen namelijk uit dezelfde buurtvereniging D’n Oethook. Daarbij is Sjaak kort leider geweest bij Jong Nederland. Toevallig samen met mijn broer Bart. Maar we hadden elkaar tot die dag nog nooit gesproken.”

Zoals dat in die tijd gaat, verplaatst de feestende vastelaovesmenigte zich van café naar café. “Daar waar de prins en de raad van elf van de Dörper Kuus waren, was het feest. Dus daar waren mijn vrienden en ik ook”, lacht Caroline. Zo belandt het hele gezelschap uiteindelijk ook bij café Verlaek. “Sjaak was met zijn vrienden ook bij Verlaek. We raakten bij toeval aan de praat”, herinnert ze zich.

Lees hier meer bijzondere verhalen over carnavalsliefdes

“Uiteindelijk zijn we nog met de hele bubs naar de afsluiting bij De Zoes gegaan. In die tijd waren we echte carnavalsvierders. De carnaval van nu is helemaal anders. Alleen de muziek al! Nee, dat is niets meer voor mij. Geef mij maar die oude vastelaoveskrakers zoals ‘As de sterre dao baove Straole’, ‘Wengske aan Wengske’ en zo. Ik weet nog goed dat bij onze ontmoeting het liedje ‘You’ll never walk alone’ werd gedraaid. Geen carnavalsnummer nee, maar sinds die tijd wel ons liedje. Door wat we momenteel samen doormaken, heeft het nummer een extra lading gekregen.”

Carnavalsliefdes: Caroline en Sjaak bij café Verlaek in Helden
Caroline en Sjaak ten tijde van de vastelaovend. Foto: Sjaak en Caroline

Vakanties

Door de ontmoeting met Caroline wordt Sjaak net geen os. In april datzelfde jaar viert hij namelijk zijn 30e verjaardag. Met Caroline aan zijn zij. “Sjaak woonde destijds in Panningen. Ik werkte in de tuinbouw en na de aspergetijd ben ik bij hem in getrokken. We hebben samen nog een paar jaar goed carnaval gevierd. Op een gegeven moment kregen onze vrienden allemaal kinderen en hebben we carnaval gelaten voor wat het was om op vakantie naar Spanje en Portugal te gaan. Dat hebben we jaren gedaan. Maar ook de vele fijne fietsvakanties samen door diverse landen zijn een mooie herinnering.”

Noodlot

Zes jaar geleden verhuizen ze naar Meijel waar ze hun droomhuis met grote tuin vinden. Maar dan slaat in 2014 het noodlot toe. Bij Caroline wordt darmkanker ontdekt. Een loodzware periode volgt. “Op de dag van de MH17, moest ik onder het mes”, vertelt ze met verdriet in haar stem. Gelukkig herstelt ze voorspoedig en lijkt die periode slechts een zwarte bladzijde in hun leven.

Tot in augustus 2018 opnieuw slecht nieuws volgt. De ziekte is terug in de longen en bijnier en dit keer niet operabel of te bestralen. Een keiharde mokerslag voor Caroline en Sjaak. “Ik krijg nu chemokuren en dat is zwaar. De eerste uitslagen laten zien dat de kanker momenteel stabiel is. We weten alleen niet voor hoe lang. Het is dus een heftige tijd voor ons samen. We hebben gelukkig veel steun aan elkaar en van familie, vrienden en collega’s. Nu begrijp je misschien de extra lading van ‘ons’ liedje.” Maar bij de pakken neerzitten willen ze niet. Hoe zwaar het ook is. “Als het ons gegeven is, willen we er na de kuren een paar daagjes of weekje tussen uit. De situatie even achter ons laten. En misschien dat we naar de optocht in Helden gaan kijken. Dat is de enige jaarlijkse carnavalstraditie die we nog hebben.” Dörper Kuuzen in hart en nieren.

Door Vera Feltges