Berliner bollen mini-formaat: hap, hap, weg... ideaal voor carnaval

  • Een heerlijke carnavalssnack. Lekker happen tijdens de optocht, als bodempje voor het uitgaan of als snackje na het stappen. Ook lekker als je niet vastelaovend viert.
Dit is mijn miniversie van de onvolprezen Berliner bollen. Een tweehapsformaat dat tijdens de carnavalsdagen zeker bij iedereen in de smaak zal vallen.

Berliner balletjes
voor 4 personen
Bereiden: 40 minuten
Wachten: 1,5 uur

Ingrediënten:
- 350 gram bloem
- 75 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 50 gram suiker
- 10 gram gedroogde gist
- 1 ei
- 100 ml volle melk, lauwwarm
- zonnebloemolie, om te frituren
- 400 gram pruimen- of abrikozenjam
- poedersuiker

Nodig:
- keukenmachine of mixer met deeghaken, spuitzak met kleine gladde spuitmond

 

Bereiden
Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van de bloem, de boter, de suiker, de gist, de eieren, de melk, 50 ml water en een mespunt zout. Vorm er een bal van en laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur 45 minuten rijzen. 

Rol van het deeg zo'n 24 balletjes. Leg ze op een bebloemde plank en laat afgedekt nogmaals 45 minuten rijzen.

Verhit de olie om te frituren tot 180 ºC. Bak de balletjes in de hete olie in kleine porties in 3-4 minuten goudbruin en gaar. Vul de spuitzak met de jam. Steek de spuitmond in de balletjes en vul ze met jam. Bestrooi de Berliner balletjes met poedersuiker.

Lees ook: Hier koop je de lekkerste nonnevot van Limburg (met de mooiste bilnaad)

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Door Janneke Philippi