Miljoenen dollars aan digimunten spoorloos na dood van cryptobelegger

Gerry Cotton nam het wachtwoord van zijn digitale portemonnee mee het graf in. Afbeelding: Privéfoto/Shutterstock/Beeldbewerking AD

De klucht rond het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX neemt inmiddels de vormen van een Grieks drama aan. Toen in december directeur en oprichter Gerald Cotton overleed, bleek hij de wachtwoorden van de digitale portemonnee, met daarop zo’n 190 miljoen Canadese dollars in cryptomunten, meegenomen te hebben in zijn graf. Maar in de tweede akte krijgt het treurspel nog een extra wending. Alle digipoen blijkt weg te zijn.

Om het vermogen buiten de grijpgrage vingers van het internet te houden, werden de Bitcoins, Ethers en Litecoins door Quadriga op een zogenaamde ‘cold storage’ gezet. Alle transacties werden volgens Geralds weduwe, uit veiligheidsoverweging gedaan vanaf één laptop. Uitgerekend van dat apparaat had alleen haar man, Gerry voor vrienden, het wachtwoord. Geen mens die meer bij de rekeningen kan.

,,De voorraad is niet toegankelijk en een deel is mogelijk verdwenen’’, liet Jennifer Robertson vorige maand al doorschemeren. Quadriga’s investeerders schreeuwden online moord en brand. ‘Oplichters’, klonk het. Aan de verklaring van het bedrijf, dat zei alles op alles te zetten om de rekeningen open te breken, werd openlijk getwijfeld. Zelfs bij het overlijden van Gerry tijdens een reis in India werden vraagtekens gezet.

Rekeningen geplunderd

En terecht, zo blijkt nu. Een onderzoek van accountantskantoor Ernst & Young wijst uit dat de geblokkeerde rekeningen van Quadriga zijn geplunderd. En al maanden niet werden gebruikt. De virtuele centjes van bijna 115.000 beleggende klanten, goed voor 130 miljoen euro, zijn spoorloos verdwenen. Volgens de beleggingsexperts zijn de crypto’s al maanden geleden, ruim voor de dood van Gerry, uit de zogenaamde wallets gehaald.

Cryptowebsite ICO Ranker meldde dat Gerry’s weduwe door woedende klanten met de dood zou zijn bedreigd. Ook bevestigde de website de geruchten dat Cotton zo’n veertien dagen voor zijn overlijden zijn testament had laten aanpassen en Robertson tot executeur-testamentair van zijn nalatenschap heeft benoemd. Gerry liet zijn twee geliefde honden een bedrag van 100.000 dollar na.

Nog veertien crypto-accounts

Ook de beschuldigingen van investeerders dat Quadriga na Cottons dood nog transacties deed, lijken te kloppen. Er zijn aanwijzingen dat de beleggingsbaas naast die op zijn geblokkeerde laptop nog veertien andere accounts had die werden gebruikt op de cryptobeurzen. Er wordt nu onderzocht of die rekeningen werden gebruikt om de miljoenen weg te sluizen. Vooralsnog is totaal onduidelijk waar de knaken gebleven zijn.

Binnen de digitale valutawereld is de chaos rond Quadriga inmiddels een schandaal van proporties geworden. Het gonst van de geruchten. Een van vermoedens die bij benadeelde klanten leeft, is dat Cotton zijn dood in scene heeft gezet en er zelf met hun geld vandoor is gegaan. Zijn overlijden ten gevolge van de ziekte van Crohn, een doorgaans niet dodelijke darmaandoening, klinkt voor hen te onwaarschijnlijk om waar te zijn.

Boze klanten vrezen hun centjes nooit meer terug te zullen zien. Een van de grootste cryptobeurzen, Kraken, heeft zelfs een beloning uitgeloofd van 100.000 dollar (zo’n 88.000 euro) voor wie meer informatie heeft over de locatie van het geld. ,,We hopen al het verdwenen geld of een deel ervan terug te vinden’’, schrijft Kraken in een blog op de site. Ook wie tips heeft hoe de crypto’s zijn verdwenen, wordt gevraagd zich te melden.

Door AD/David van der Heeden

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen