Koolmonoxidedode in Den Haag, twaalf mensen naar ziekenhuis

Hulpverleners en politie bij de woning waar koolmonoxide is vrijgekomen. Afbeelding: AD/Jos van Leeuwen

Een persoon is donderdagochtend overleden nadat er koolmonoxide was vrijgekomen in een woning aan de Weimarstraat in Den Haag. In totaal zijn twaalf personen naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is er koolmonoxide gemeten in woningen aan de Weimarstraat.

Naast de overleden persoon zijn er twaalf mensen, onder wie vier agenten, naar verschillende ziekenhuizen in de regio gebracht omdat er te hoge CO-waarden werden gemeten. Eerder sprak de politie van elf gewonden. De slachtoffers bevonden zich rondom de woning van de overledene. Of er ook koolmonoxide is vrijgekomen in onderliggende bedrijfspanden, weet de brandweer niet te zeggen.

Inmiddels heeft de brandweer de woningen geventileerd en is het CO-gevaar geweken. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak en toedracht. De straat is afgezet voor verkeer, maar winkelende voetgangers kunnen zich wel in de straat begeven. De situatie trekt veel bekijks.

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Die ontstaat door defecte geisers, kachels, slechte ventilatie of verstopte rookkanalen. Door slecht onderhoud of slechte ventilatie kan koolmonoxide zich verspreiden. Het reukloze gas wordt niet opgemerkt en de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Zonder ingrijpen kan dat leiden tot bewusteloosheid of erger.

Door AD/Graziella Gioia

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen